2013-08-04 211 浏览
久仰「横纲」既大名,今日心血来潮谂住黎一黎朝圣,点知系恶梦既开始!等了又等了又等,7点钟攞飞差唔多等到九点先有位坐,由本来「唔系太肚饿」一路等到「饿到晕低」都未有得食!未入去既时候听到好多人话「系咪真系咁好食呀?两个钟一兰都等到喇!」etc之类既说话,睇黎大家都好担心值唔值得!入到去侍应首先极速放低杯冰冻既麦茶。非常解渴又凉快不特止,透心凉既感觉更加令我等到好忟、就黎快爆炸既感觉即时平复了唔少!由于被安排坐喺厨房出面,所以可以一眼睇晒师傅既工作,一目了然。不过,亦都因为咁睇到佢地好乌糟既一面!唔单止将D洗完既碗里面既水就咁倒落地就算,佢地重要将调味料连胶樽就咁放入渌面既水到reheat,咁D客咪食埋果胶樽D胶啰??煎饺子($29)︰煎得尚算OK,火路刚刚好,唔会有唔够喉或者煎到over咗㶶晒既感觉。不过,非常平凡,无乜野特别,叫唔叫都无乜所谓。叉烧拉面($63)︰由于叫左辣味既关系,一上枱首先试左个汤先。非常有辣味之余,又唔会求其俾少少辣粉就算,绝对值得抵赞。另外,师傅专登放辣味既调味料落去D面度,再用阴力整一整、搞一搞先至放落个碗度,落足心机。叉烧方面,五大块半肥瘦既肉口感非常好,加
煎饺子
叉烧拉面($63)︰由于叫左辣味既关系,一上枱首先试左个汤先。非常有辣味之余,又唔会求其俾少少辣粉就算,绝对值得抵赞。另外,师傅专登放辣味既调味料落去D面度,再用阴力整一整、搞一搞先至放落个碗度,落足心机。叉烧方面,五大块半肥瘦既肉口感非常好,加埋蔬菜同埋粟米令到整体既感觉好好。面身方面,非常烟韧爽口,不过要批评既系一阵阵淡淡既碱水味,好似云吞面果种奇怪既味道令到整体既口感差左好多,呢到扣左唔少分。
叉烧拉面
九州拉面($63)︰由于用左猪骨汤底,整体口感俾上面叉烧拉面略为清淡,不过咁样反而更加突出食材既味道。Overall既感觉同上面既面大同少异,只系多左少少昆布既配料,而叉烧就用左3大块半肥瘦肉。不过,由于汤底相对清淡,反而更加令到碱水味既奇怪感觉带左出黎,呢到要扣佢唔少分数。
九州拉面
Overall只可以算叫做俾average好一点,除左$60几蚊一个面叫做抵食夹大件之外,我唔觉得食物既品质有乜野特别值得要去等两个钟头。如果唔驶等直接可以walk-in的话都会再试,但系要我等个几钟去食佢既话就真系咪搅!
2013-08-03
叉烧拉面