2017-11-14 319 浏览
对于我来讲,打边炉随着年纪长大会有唔同要求,而家宁愿俾贵啲食好啲嘅材料,好少食任食既边炉,但今次one more来一锅颠覆左我嘅谂法。我同女朋友系鹅颈桥附近打完拳,谂住医吓肚子,但发觉附近餐厅差唔多食过晒,忽然望一望楼上既招牌,见到one more来一锅,觉得个名几得意,就上左去啦!整个环境相当大同舒服,装修有别于一般任食火锅店,以蓝白色为主,未至于金碧辉煌,但偏向高尚路线。餐厅亦设有三间贵宾房,其中两间可以打通,生日饭约食任食边炉都唔会失礼。枱上有一张menu,划分左前菜、锅底、肉类、主菜、配菜、火锅配料,亦有啲收费海鲜烧烤,望落少少更写有精选甜品,睇得出餐厅系menu设计上亦落足心机,抵讃!我地一坐底,职员就呈上前菜,分别系四川麻辣木耳同手拍前瓜。两者味道不错,而且令人非常开胃。同经理倾计先知早排餐厅先正式营业,所以佢话饮品未有coca cola,雪碧,迟下会有,但饮品选择已经好多,足足十二款,例如韩国cola、番石榴汁,饮品仲要系任饮经理仲透露迟下啤酒,红酒、白酒都系一任饮,质素有保证,真系每个人听到都会心动💓汤底方面,我地加$68叫左鸳鸯火锅,首先有花胶螺头鸡锅,汤底好足料,见

前菜

汤底方面,我地加$68叫左鸳鸯火锅,首先有花胶螺头鸡锅,汤底好足料,见到大大个螺头,里面亦有鸡件,用来淆汤但食落唔觉好硬,仍然咁肉嫩。汤非常滋润,特别天气转秋更加需要滋润。汤亦不油腻,非常适合女仔。另一个汤底系胡椒猪肚椗汤,非常暖胃,猪肚卡路里非常低,啱晒长辈。

主菜同肉类会根据人数而决定分量,但每一人既分量好足够。肉类方面我地选择安格斯肥牛,午脊背既肉几嫩滑,牛味浓郁,带有嚼劲,愈嚼愈有牛味。
安格斯牛颈脊肥牛片

主菜方面,即炸响铃最令人深刻,非常大旧,松脆香口,问职员先知佢地系即叫即炸,唔怪得咁鲜炸!另外,丸类同饺都系自家制,足料新鲜,皮簿,而且佢地size唔大,一啖就食得晒,我觉得细细粒系好既,因为最重要既海鲜都未食,唔想食丸食饺已经饱!
即炸响铃

隆重登场既食物当然系海鲜啦! 海鲜盘好精致,海鲜包括扇贝,鲍鱼,蚌,蚝,虾同青口,鲍鱼弹牙充满鲜味,象拔珠好爽口。之前系屋企打边炉煮既八爪鱼好重咸水味,但今次八爪鱼冇晒成水味,仲非常弹牙。
海鲜拼盘

配料都有好多种,可以无限添加,我地都有叫左菜,冰冻豆腐同金菇。

食完以上既食物都差唔多9成饱,谂住走先记得仲有甜品,佢地甜品方面都系即制,而甜品竟然系我最钟意既心太软!而且系迷你板,食完啱啱饱,可见餐厅非常细心。
迷你心太软

值得一赞系职员每见碟上好多谷就会主动帮我地换。一坐低佢地就提供递上酱料盘。另外,问佢地问题既时侯,佢地都好有耐性回答我地。

估唔到任食火锅既食物水凖咁高,服务资素一流,价钱合理。平时一般任食火锅既任食时间大约系2小时内,但one more来一锅可以食2.5小时,令我唔洗狼吞虎咽,慢慢享受高质素既海鲜,真系可以食more!
2017-11-12
前菜