2014-12-24 3955 浏览
参加了openrice嘅派对!系一间中环苏豪区嘅上楼小餐厅!我比较少踏足呢区,因为带住肥髀唔方便,由地铁站行上去,路程都几远!(斜坡加楼梯)去到搭䢂上去,一间好有欧式餐厅,昏暗灯光,深色木枱木櫈,三张大长方木枱个空间!只可以坐几十人!唔华丽但温暖!比较家庭感觉!见到厨房玻璃窗透出挂住嘅香肠!唔通自家制?店内好有圣诞节气氛,工作人员仲安排了圣诞节头饰比我们!好窝心! 因为肥髀开始放圣诞节假,我要带埋佢去,多谢工作人员同店员嘅安排! 门口有座放满蛋糕仔嘅圣诞树!味道好正(名牌西饼店)!门口有位好亲切嘅外籍店员,比杯有汽粉红色餐酒做welcome drink!(肥髀无得试 )颜色粉红色好靓,味道好易入口!配蛋糕好味!玩咗游戏,开始上头盘: 忌廉南瓜汤:好滑,南瓜味好浓!而且够热! 烧腩肉:好香好脆,唔觉肥腻,点埋烧烤酱食一流,肥髀食到唔停口! 菠菜芝士沙律:好新鲜,好少见只得菠菜嘅沙律,通常都搭啲其他蔬菜,个红醋汁几特别,系杰身嘅,挂到上菜叶上!酸酸地,夹杂水牛芝士好好味!之后上主菜: 香草橄榄油三文鱼:唔会干!三文鱼肉熟食唔硬!香草唔会抢走三文鱼味道!唔错! 烧猪筋骨:呢个

)颜色粉红色好靓,味道好易入口!配蛋糕好味!

玩咗游戏,开始上头盘:
忌廉南瓜汤:好滑,南瓜味好浓!而且够热!

之后上主菜:
烧猪筋骨:呢个好好味,猪筋骨好易骨肉分离!烧烤酱入味!有肉汁!简单又好味嘅下道菜!
烧鸡:我觉得嚡了点!唔系好入味!一般!

芝士通粉:好浓好杰嘅芝士酱,面头焗得好香,配通粉好夹,通粉少许弹牙!味道会比较腻!唔食得多!

配菜有:
香草甘荀:个样其实似煲汤红萝卜!煮得入味,又有少许咬口!唔错!
薯蓉:唔系平时忌廉薯蓉,反而似以前嘅蕃薯饭,似粗粮,加了啲食材入去,所有食材又混合一起!味道夹!好味!

甜品有:
苹果蓉杂莓酱挞:样子几可爱,苹果蓉酸甜有咬口,中间杂莓酱酸甜!挞皮脆!好味!

饮品可以拣红白酒,我饮白酒!Appellation Chablis Contrôlée 2011,葡萄酒我真系唔识,不过饮落几易份口,唔错!

店员都好nice,大部份都系外藉,加水添酒好殷勤,而且面带笑容,主厨哥哥仲好靓仔!佢哋都带份出来同大家玩!因为餐厅细,客人唔多!气氛反而好热烈,玩游戏都好投入!

食物唔系精致,唔重摆盘(好多都一个碗装住菜色),有欧洲家庭菜嘅感觉!但味道唔错!包场开派对,食饭都好适合嘅地方!
白酒
2014-12-18