2018-06-16
传说中韩国人落雨会特别想食炸鸡,因为雨声令佢地联想到油炸声。 今晚落住毛毛雨,我脑中亦响起铁板既渣渣声,于是老屈朋友陪我去韩烧。坐低就见到台面放左大麦茶、生菜同三款泡菜。 虽然可以无限refill但都冇交颓货,大麦茶好够冻、生菜够新鲜,一见唔系普通既冰水已经暗中加左分。前菜有芽菜、泡菜同海带,正常质素。 可能食开炑八既醋渍海带,个种水润滑溜既质感正到可以狂啪几碟,而呢度既海带就比较干身,有少少失望。全个menu最吸睛一定系成只牛放哂出黎既和牛拼盘,见Oppa和牛二人餐包左拼盘同Movenpick雪糕,就抱住未必够饱要再加单既心态叫住先。Oppa和牛二人餐 ($308/位)A4和牛拼盘有日本A4牛肉眼、A4黑毛和牛肩肉、A4黑毛和牛背峰、A4黑毛和牛三角腩、澳洲和牛舌、雪花腩同封门柳。 睇完一次都唔知系咩黎,不过好贴心地以全牛托盘上台,牛肉属于咩部位已经一目了然。一共七款牛肉色泽鲜明、油脂分布平均,迫不及待放上铁板,三两下手势几秒内就食得。 牛肉系几新鲜嫩滑既,不过韩式包菜配惹味豆酱既食法令牛味唔太突出。我自己就最钟意较肥腻既雪花腩同三角腩,其余部位就切得比较薄同埋多瘦肉,未有太大惊喜。
我自己就最钟意较肥腻既雪花腩同三角腩,其余部位就切得比较薄同埋多瘦肉,未有太大惊喜。 不过韩烧从来重点都系即烧再包菜食既风味,一次过试到咁多款肉好满足呀。
最钟意铁板斜斜地既设计,多余油份会经边缘开口流去下面碟仔度,所以烧肉份外干爽,感觉健康d。 牛肉底下其实仲有几旧翠玉瓜同鸡脾菇,不经意地沾上牛肉汁咁烧熟,特别鲜味。
不得不赞炉边蛋,可能系铁板设计同蛋液调配得好,烧到尾仲系好嫩滑,底下脆脆地唔会痴底,十分好食。
真露煮蚬本来预期似鱼糕汤,点知除左蚬、鱼糕、萝卜、粉丝之外仲捞到疑似大肠,完全系胡椒猪肚汤味。