2023-04-29
喺条街度行咗两次先揾到,个门口全靠OpenRice个Map。由于呢次系朋友生日,唔系自己选择嘅,所以用返OpenRice 嘅评分分类。环境:系!佢系有个好大嘅酒库,有好多食评都系话佢个酒库好大好靓。但系我系去餐厅食饭,唔系wine shop。个人比较著重餐厅环境。我哋被编排坐出面,无错,系餐厅嘅出面,即系𠮶个酒库嘅出面。侍应声称因为佢哋太full booking,所以借用酒库地方。but so sorry, 我唔觉得自己去咗fine dine。地毯似屋苑会所,装修又冇特别。最最最恐怖嘅系个厕所,仲衰过商场厕所,初初以为女厕先恐怖,问朋友,男厕一样好污糟。我唔expect 一间”fine dine restaurant” 个厕所又湿,又窄,又污糟。服务:wine 牌头,我expect 啲侍应好有serve酒嘅经验。帮我斟酒个侍应,滴咗红酒喺我只杯隔离,望住,都冇反应,𠮶滴逃走咗嘅红酒,成餐饭都喺我面前。同埋我比朋友早到,觉得冷气冻,问佢攞杯热水,佢双眼发出鄙视嘅目光(given that 我已经叫咗sparkling water)。卫生:overall 正常,两方面可以改善。第一,无带口
卫生:overall 正常,两方面可以改善。第一,无带口罩嘅侍应可以尝试唔好只手攞住食物,个口就同另一个侍应倾计讲嘢。第二,餐巾可以唔好咁”梅”,太薄身,感觉好cheap。
抵食:well, fine dine 价钱, 普通正常西餐厅嘅味道同埋卫生同埋服务。自己谂。
味道:所有野正常味道,无一碟我会觉得「哗!点解咁好味㗎㗎㗎㗎?」,亦无一碟我觉得难食。但系只好出名嘅鸡,我只可以俾四个字佢「名过其实」。
点解食评最后先写「味道」,因为唔知系我有问题,定系大家见到个价钱而「觉得」佢好味,定抑或有好多「高手」帮紧忙。喺我写食评呢一刻,OpenRice 有84个食评,得4个系负评。Well, 我都系唔系好明,无咩事我番返屋企先……