2018-08-26
一年一度的相识周年纪念日,Honey都会带我食好野,今年佢话要试D新野,唔知今次带我去食D乜呢?今次佢只系叫我要著靓D,因为会去D有格调的地方!唔同系食法国菜?正㖞!佢约左我系海港城等,我就先行左阵,之后过左对面马路,沿中港城方向行,我都知果面有好多高级餐厅,唔知食乜呢?上到流尚坊,谜底终于揭晓啦,原来系Amina Modern European!! 以前有听同事讲过话广东道有间新派欧洲菜,一直都系听过,终于有机会试啦!餐厅地方唔算大,只有5-6张台,灰格调的装潢,比较modern,听讲菜色亦好modern!Honey话提早好耐book先book到架,所以一定好正!打开menu见原来定好唔同既Set menu,主要系选几多个course,同饮唔饮酒!咁当然我地一定饮酒啦,所以点左"6 course Wine Pairing Menu"! 食野之前先叫左支sparkling water,夏天饮返杯,真系好fresh, 即刻好想食野!餐前面包 - Homemade Bread and Dip呢度既面包全部都自家制,系欧洲人常食,但HK人好多都未听过, 总共有5款 "Brioche, Gr
餐前面包 - Homemade Bread and Dip
呢度既面包全部都自家制,系欧洲人常食,但HK人好多都未听过, 总共有5款 "Brioche, Grissini, Focaccia, Nutty Rye, Baguette", 配上特式既Sunshine tomato sauce! 其实店长哥哥介绍,即系有黑麦包,法包,最特别既系墨汁Grissini, 咪睇个包黑实实以为好似炭咁啊,但其实好香墨汁味,配上新鲜既番茄酱,感觉又系另一种清新,睇来新派欧洲菜都系食清新既味道,唔错!
食过面包,店长就为我地斟左杯白酒,用来配下一味course : Macon-Lugny Les Charmes 2016, 饮左一啖,有好香好甜既果味,酒身系好靓既金黄色,味道有D柑橘味,用来配头盘就最适合不过!
头盘 - 烟薰北海道八爪鱼
呵,其实一上台系完全唔知道系乜野来的,因为盖下面烟雾弥漫,我都系第一次食烟薰,估唔到一开盖就闻到好香既苹果味!原来店长哥哥话系用苹果木烟薰既,难怪咁香啦!
当烟雾散去,我见到既似系艺术品,多过系一度头盘,最吸睛既系颜色,红橙黄绿白,色彩非常丰富!食之前当然想店长介绍下系乜野啦,否则唔知食左D乜,就枉费左chef一番心机!原来呢个头盘用左北海道八爪鱼,配上菠萝粒,青瓜粒,巨峰提子片,番茜,仲加左D鱼子, 所以食得出唔同既蔬果&海鲜既鲜味!最特别既系底下白色一片既,系法色马令(French Meringu), 用蛋白加糖手打至凝固状态!
食过头盘,上下一度菜前,店长今次帮我地斟左杯红酒,来自Spain既"Museum Reserva 2012", 支酒比较soft & fruity, 比较适合配冻汤一齐饮!饮落又真系几易入口㖞,果味都几香,唔错!
Soup - 墨西哥冻汤
个汤一上台,我差D忍唔住想尖叫(有D失礼),但真系太amaring la, 好靓!
首先汤碗好特别,全玻璃设计,但下面有个位可以放干冰,加水后令成个汤有种好冰凉感觉,夏天饮完真系乜野暑都消嘥!
饮之前当然店长哥哥会先讲解啦,原来个冻汤系用乳酪加豆奶打出来,当然绿色既汤身真系用左蔬果啦,材料实在太多种,但注要有蜜瓜,番茜,墨西哥辣椒,青柠,薄荷叶等等!真系望落简单既一个汤,饮落一D都唔简单!
个味道系好清新既,cream cream地,有好复杂既蔬果味,当然蜜瓜味同辣椒味系最浓郁啦,加埋几片封干左既HAM,咸咸脆脆咁配冻汤一齐饮,又几特别㖞!配埋既红酒,满口充满果香!
饮过冻汤后,我又好期待下一味菜啦!同样每上一个course之前,都会先帮我地斟酒,今次都系红酒 - Chateau Moulin De Bel Air 2014! 同之前果杯好唔同,呢杯酒味好STRONG,更加浓郁,酒红色更加深,要醒酒一阵后,先可以挥发出沉淀左既葡萄香味,相信呢杯酒系配肉!期待!
Main Course 1 - Foie Gras 香煎法国鹅肝
果然食西餐又点可以无鹅肝呢,个香煎法国鹅肝真系离远都香到晕,有阵特有既酥味,好期待啊!
店长话配鹅肝个酱,系用冧酒配提子干整成的,配埋鹅肝食可以中和阵酥味,令鹅肝更香!另外伴碟仲有开心果碎&松露配南瓜溶,同鹅肝一齐食又有另一番味度!正!
鹅肝真系极之极之肥味,再饮啖浓郁既红酒,真系prefect match!
品尝完咁正既鹅肝之后,店长话会上番个雪芭做间场,清清口入面既味道!哈,有几特别㖞!今次食既系青柠雪芭,但最特别既系个器皿!用左个类似石磨既碗装住雪芭,食落觉得雪芭keep住好够冻,透心凉!青柠味酸到打冷阵,即系觉得好refresh,好好食!
Main Course 2 - 终于到最后一个main course啦,今次可以除自己钟意选择主菜!Honey点左"Wagyu Beef Cheek" 红酒烩和牛面颊肉,配Red wine. 我呢就选择左"Chile Seabrass" 香煎智利鲈鱼, 配白酒 "Chanson Chablis 2016". 呢只白酒酸度较高,但同样有阵柑橘香味,酒身颜色黄一D,好靓,应该好适合用来配鱼!
Enjoy~美食配靓酒!
鲈鱼一上碟就闻到鱼汤既鲜味!西餐真系看上去好简单既菜式,其实背后用左好耐时间整!店长哥哥介绍,鱼汤系用鱼骨煮成既高汤,所以汤身煮到奶白色!鲈鱼好嫩好滑,伴碟配上青瓜丝及鱼子,令到味道更加丰富! 鲈鱼真系好滑,表面虽然好香脆,但真系唔知点先整到入面咁嫩!无得顶!配上酸酸地既白酒,白葡萄既香更加带出鱼既鲜味!
食过咁多样好好味既course,终于都到甜品时间!我点左个香芒味既云呢拿奶冻,同样摆碟好精美,似艺术品一样咁靓,奶冻好香滑,云呢拿香浓,果然homemade系唔同D!
甜品过后再饮份杯cappuccino来完结咁prefect既一餐,真系好满足!
Honey今次book呢间MODERN欧洲菜,真系好好食,而且大开眼界,估唔到原来西餐唔系得扒或者意粉架!今次真系试多左好多唔同既菜式,而且配既酒全部都同主菜好夹,配合得非常好!
呵,希望下次HONEY会带我再来食过啦,期待!