2014-10-15 1085 浏览
这十日,我喊过几多次?!?!真的数不到(呢家写一写……谂一谂都眼湿湿了)。希望呢篇文出左之后,我地争取的可以得到!(我本来谂嘅序唔系想咁写的,但 系因为呢十日我出去都无食过餐好的,都系因为一个“大人”既决定,一时感触,我要好好珍惜呢个自由既时刻,如果唔系第日写乜都有人管既时候就无得写!)呢餐本来系一餐叙旧餐, 个半月前约左先, 而朋左带我黎的,佢话食过几有feel而我未试过意法私房菜, 就应承左~一入去有投影机射了Logo在墙上, 店内装修简约但有点高贵, 充满 Fine Dining 既贵气,空间感很大, 很舒服...Oyster Station, 有几款精选靓蚝见到咁靓都叫左几只 (每人四只), 系美国黎的Cherry Pearl.一向都喜欢美国蚝, 喜欢佢近乎 "五脏俱全" 咁.呢只比我之前食的Cherry Pearl更重海水味唔好睇佢瘦瘦咁, 其实都有creamy感和爽口.面包似系 home made, 外脆内软又暖.原来个酱系招牌菜黎嫁! 端上这盘包的待应介绍 ,这酱是用茄子磨成蓉,加上香草炒熟, 到有order时就拎出来即焗, 令食客享受到新鲜热辣的招牌酱蕃茄水牛芝士冻配法
空间感很大, 很舒服...
Oyster Station, 有几款精选靓蚝
一向都喜欢美国蚝, 喜欢佢近乎 "五脏俱全" 咁.
呢只比我之前食的Cherry Pearl更重海水味
唔好睇佢瘦瘦咁, 其实都有creamy感和爽口.
面包似系 home made, 外脆内软又暖.
蕃茄水牛芝士冻配法国乌鱼子
将蕃茄功粒整成片的形装,蕃茄"合体"了,其实好脆弱同易散.厨师好醒咁用香草精华造左 jelly托住, 上面有一片厚厚的水牛芝士, 钟意佢唔系好浓味之余仲软得来有少少弹性, 水份较多. 最上层系一D重草味既沙律菜同几片薄薄的法国乌鱼子令成件美点的味道更突出.
法式龙虾汤
呢个龙虾汤好香好浓,仲食到有浓虾壳碎。有点粒粒的感觉,在汤中有点口感,喜欢个汤唔重cream,浓中带点清甜
香煎鹅肝配砵酒烩葡萄
块鹅肝既厚且大,又唔油,你唔好睇佢个面有点㶶㶶地, 但𠮶个味系似焦糖味同油香.
平时外面多用苹果酱中和油腻感, 呢度用无比粒的砵酒葡萄, 甜如蜜枣.
番石柳 Sorbet
Sorry, 顶唔顺番石柳味,放弃了!
M6 和牛配红菜头薯蓉, 野菜,香草烧汁及喜马拉雅山玫魂盐
一端上来见到有一pat粉红色的"浆"在中间,感觉有趣>.< 望望餐牌先见到原来系红菜头薯蓉,
不过就唔系好觉有红菜头的味道!薯蓉非常幼滑。旁边的蔬菜新鲜,粒粒都涨卜卜及多汁鲜甜。牛扒我叫左rare,但一点都唔rare,实际系近乎Medium 的Medium rare。加上牛肉肉质有少许“鞋”同肉实,肉味偏淡。第一次食喜马拉雅山玫魂盐,少许玫瑰香同好咸O_o
我认!我认我钟意食甜品!但我未试过自己一个食矖一个Creme Brulee,通常同人share 或点都食"静"一啲,因为我会觉得好溜同自己食一个份量太多咁!呢次真系第一次无咁既感觉,自己食晒,仲觉得唔够喉添!
好软绵绵而重蛋味!因为Creme Brulee要重蛋味就要落蛋既比例多啲(⇦当然啦唔洗讲啦,不过我想带出下面𠮶句⇨)而蛋多左,个布甸的质地又会实点㖞~ 呢个重蛋香味, 又软身,好creamy~ 一D都唔甜! 成个甜品好平均, 为成餐划上完美既感叹句 >O<~!!
好想知佢有无得只系外卖呢个Creme Brulee呢?! 巧想食呀!!
想食就上黎按按钟啦~!
食完好野!成个人舒缓晒~
盼望件事怏D完结, 大家得到共识, 过返响好的生活吧!
香港加油!
2014-10-07