2023-07-30
前排我生日嘅时候就去过楼上嘅西班牙餐厅Bayfare Social庆祝 觉得性价比都几高☺️ 今次朋友生日 我地就黎到BluHouse帮佢庆生🎉🎂BluHouse同样系走casual dining路线 连装修都系以意大利街头风格为主 好靓好多打卡位🥰 🍴 Polpo E Olive ($260)不得不说 Rosewood呢两间餐厅嘅八爪鱼都系做得十分出色!八爪鱼橄榄沙律配以切里尼奥拉绿橄榄同埋特级初榨橄榄油 简单嘅调味反而更特显八爪鱼嘅鲜味🫶🏻八爪鱼好新鲜 爽口弹牙 咬落去仲水分十足真系好味到停唔到口!❤️❤️🍴Carpaccio Di Manzo ($268)黑安格斯生牛肉片十分薄身 肉质软嫩 肉味颇浓 再配上一片片巴马臣芝士、火箭菜同Cipriani sauce 系一道不错嘅前菜👌🏻🍴Rigatoni Alla Carbonara ($238)切成条状嘅风干猪肉咸香十足😋长通粉偏硬身 我个人几中意 富口感得黎亦好挂汁呢度嘅卡邦尼酱汁系用蛋黄同羊奶芝士制成 蛋黄同芝士味都好出👍🏻 不过由于酱汁十分浓稠 都几快腻 (一定系因为我地细食🫢)🍴 Lasagna Alla Bolognese ($
今次朋友生日 我地就黎到BluHouse帮佢庆生🎉🎂
🍴 Polpo E Olive ($260)
八爪鱼好新鲜 爽口弹牙 咬落去仲水分十足
真系好味到停唔到口!❤️❤️
🍴Carpaccio Di Manzo ($268)
黑安格斯生牛肉片十分薄身 肉质软嫩 肉味颇浓
切成条状嘅风干猪肉咸香十足😋
长通粉偏硬身 我个人几中意 富口感得黎亦好挂汁
不过由于酱汁十分浓稠 都几快腻 (一定系因为我地细食🫢)
🍴 Lasagna Alla Bolognese ($288)
千层面面头嘅芝士焗到焦脆 同时亦做到拉丝效果🤤
千层面中间放左大量蕃茄蓉同肉酱
蕃茄酱味道酸酸甜甜 开胃得黎又有少少解腻作用
唔觉唔觉就清左碟☺️
🍴Porchetta ($320)
烤猪肉虽然几入味 但系烤得偏干 猪皮亦唔脆而且几硬下
配菜嘅薯仔同蘑菇都感觉烤到无乜水份
加上呢款菜式无酱汁 变左成件事真系好干🫠
🍴Tiramisu ($108)
好滑好creamy 仲有少少蛋香
手指饼浸到淋哂 咖啡味同酒味都好浓 ❤️
不过就略嫌细份左少少 唔系好够喉🤭
🍴Gelati E Sorbetti ($59)
呢度选用左Venchi嘅雪糕同雪葩 可以拣两种味道
🍦Gianduitto
就系金莎嘅味道!😆
好香浓嘅榛子酱味 仲有好多朱古力碎🫶🏻
🍨Mixed berry
雪葩口感顺滑 间中食到粒粒果籽
甜度适中 又酸酸地 好refreshing!🥰
听讲呢度其他甜品都好出色 不过今次太饱试唔到 唯有下次再战🤣
BluHouse d staff嘅服务态度都好好 十分亲切 加上餐厅环境靓 食物亦唔错 真系好适合节日庆祝🥰