2025-01-09 0 浏览
之前去日本因为见到大排长龙,唔想浪费时间所以放弃咗食,之后喺香港又一直都要排长龙,今日终于到我有得食超级人气,从日本过江龙嘅打卡未食gariguette啦!今次食咗佢哋嘅拿破仑Mille-pressé,就梗系要食吓,暂时只系香港有嘅全新细size 同mini size 啦,咁样就算迟食,都可以算抢番个风头㗎嘛!睇咗好耐,终于决定要咗2款细size 同2 款mini size ,细嘅要左栗子忌廉黑加仑子,佢用上法国栗子蓉忌廉同黑加仑子,又creamy又有少少酸甜,加埋外皮脆脆甜甜,口感丰富!另外一个就要左浓厚开心果忌廉配上酸甜覆盆子,呢个配搭几特别,matcha有回甘味,配埋franboise反而有d甜甜地。其实个人比较钟意细size,可以试更加多口味又可以即整即食,够新鲜!mini pie就要咗皇牌strawberry同matcha mochi。strawberry超级甜,矜持日本19嘅温室士多啤梨,而matcha mochi更加系冇得顶,mochi好Q好烟韧,感觉将日本嘅精髓成个食咗落肚!