2022-10-30
推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌘—————————————————————📍HK 中环·SOHO区- 𝗘𝗹 𝗖𝗲𝗿𝗱𝗼 🇪🇸 之前系湾仔 骆克道 已经劲想试! 可惜未等到有已经执咗 ( ・᷄ὢ・᷅ ) 结果去咗 SOHO区食发现食物质素高、价钱亦相比其他主打西班牙菜餐厅都平。重点‼️佢哋个Sangria 西班牙水果红酒🍷 真系大杯又好饮!餐厅个vibe都唔错,超适合放工去chill吓 【𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀 推荐单品 🍴】1 ♥ 脆皮猪腩肉陪蜂蜜蛋黄酱 $𝟴𝟴|9/10 🌟𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝘂𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗔𝗶𝗼𝗹𝗶超级推荐!外皮香脆,猪腩肉厚身之余,最欣赏佢猪肉/肥肉balance得啱啱好 👍🏻 即使我同朋友平时唔钟意食肥肉都成嚿食晒~ 配上甜甜嘅Honey Mustard 🍯 真系绝配!食完两嚿都有啲意犹未尽2 ♥︎ 传统墨鱼汁大虾炒幼面 $𝟭𝟳𝟴|8/10 🌟𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗜𝗻𝗸 𝗙𝗶𝗱𝗲𝘂𝗮 (𝘛𝘩𝘪𝘯 𝘣𝘳𝘰𝘬𝘦𝘯 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 & 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘪𝘯 𝘢 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘐𝘯𝘬 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦)好少食到好味嘅墨汁食品,但呢个有惊奇
推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌘
—————————————————————
📍HK 中环·SOHO区- 𝗘𝗹 𝗖𝗲𝗿𝗱𝗼 🇪🇸
【𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀 推荐单品 🍴】
1 ♥ 脆皮猪腩肉陪蜂蜜蛋黄酱 $𝟴𝟴|9/10 🌟
2 ♥︎ 传统墨鱼汁大虾炒幼面 $𝟭𝟳𝟴|8/10 🌟
好少食到好味嘅墨汁食品,但呢个有惊奇 💫 墨汁好浓但唔会过咸。最特别系用咗幼面,面条非常细,面条之间索晒啲墨鱼汁,令成个菜味道好浓郁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
3 ♥︎ 巴斯克芝士蛋糕 $𝟳𝟴|7/10
𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗤𝘂𝗲𝘀𝗼 𝗘𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗩𝗮𝘀𝗰𝗼
芝士蛋糕表面焗到啱啱好,配上淡忌廉,中和返heavy 嘅芝士,入口丰富值得尝试 ☺️
♡ 𝗥𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘴: $𝟳𝟴∙𝘣𝘰𝘵𝘵𝘭𝘦: $𝟰𝟬𝟬 |8/10 🌟
西班牙特色饮品 🍷 味道似果酒,无乜酒精味,即使平时麻麻alcohol 嘅人都真系值得试下,超级容易入口
♡ 𝗠𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹 - 𝗗𝗲 𝗟𝗮 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 (𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 / 𝘱𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 / 𝘭𝘪𝘮𝘦) $𝟳𝟬
都系超大杯!目测有500ml,味道酸酸甜甜,够晒refreshing!
【𝗢𝘁𝗵𝗲𝗿𝘀 其他食评 💬】
小食 ♥︎ 柠檬汁腌白鱼柳 $𝟴𝟴|5/10
𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝘁𝗲𝗱 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗔𝗻𝗰𝗵𝗼𝘃𝗶𝗲𝘀
单凭味道觉得佢应该系「西班牙咸鱼」…本身连中式咸鱼都麻麻哋嘅我…真系食到有啲怀疑人生 ( ・᷄ὢ・᷅ ) 但其实我之前都无食过呢道菜,评分非常个人 lol👤
小食 ♥︎ 鲜番茄蓉焗法包 $𝟰𝟴|7/10
𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱/𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 & 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗠𝗶𝘅
番茄味都颇重 🍅 一共有4 块,份量少咗啲但味道都okay,个人就会prefer 蒜蓉味再重啲
📍地址:大坑铜锣湾道90-96号地下92(E)号舖