2024-05-24
今晚男友俾咗个surprise我,嚟咗呢间我book mark好耐嘅传统葡萄牙餐厅,环境别致之余充满怀旧葡萄牙酒吧气氛。今晚点咗1个side dish、2个main dish、甜品、餐酒,全部煮法同食材都好正宗,感觉去返葡萄牙食嘅餐厅一样。Prato da Ribeira葡萄牙香肠配橄榄面包,店员会首先有tTable Service将佢现场烧香🔥 有别于平时食嘅香肠,瘦肉嘅比例偏多同埋有好浓厚嘅香料味道,橄榄包配埋葡萄牙出名嘅橄榄油真系天衣无缝!Arroz de Marisco葡萄牙海鲜饭有别于西班牙海鲜绘饭,呢一个比较多汤汁,相对我反而会钟意呢个多啲,饭煮得更入味,颗粒分明,搭配上各种新鲜嘅海鲜例如青口、大虾、鱿鱼同大蚬,口感丰富,而且海鲜总汇嘅份量非常之多,系我食过海鲜main dish入面最多嘅一道菜式,够哂满足!Sardinha Assada烤沙丁鱼系一道葡萄牙知名嘅传统菜式,鱼肉经过烤制,保持咗鱼肉原有嘅鲜嫩和浓郁鱼香。鱼皮烤至酥脆,连肉一齐食口感更多层次,一放上枱已经带有淡淡嘅盐味同炭烤的香气,配上烤焗后嘅薯块食令整件事更balance。Premium Pastel de
Prato da Ribeira
Arroz de Marisco
Sardinha Assada
Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked
葡式蛋挞外皮酥软,奶同蛋味浓郁,餐厅专乘搭配上波特酒,酒香同甜味相互添色,真系好适合为今晚嚟一个完美嘅终结。