2022-02-13
因为staycation嘅关系,可以喺酒店大堂茶座享用精选午餐,系一个三道菜嘅午餐。点餐后会先送上面包同牛油。面包篮有三款面包,全部都系属于比较硬身啲嘅面包,如果细食少少个食完面包基本上已经饱左。餐牌上面有三款前菜选择,要龙虾汤就要另外加98蚊,由于朋友唔太钟意食沙律,所以我哋都加咗个龙虾汤。味道都几出色,入边都有少少龙虾肉。大虾配咯嗲汁可以当系一个虾沙律,个汁嘅味道其实好似千岛酱,味道带微酸,都食得出虾嘅鲜味嘅。少少前菜开咗胃之后,就系最期待嘅主菜。同前菜一样可以系餐牌上三选一,其中一个系意大利云吞应该系素食,我哋就拣咗另外𠮶两款鲈鱼柳同埋羊架加羊肉饼。🐐鱼皮香脆,羽衣甘蓝都系成为脆片嘅状态。马铃薯就比较硬咗少少。个底𠮶度有蕃茄造成嘅酱汁,同鱼嘅味道都几配合。虽然质素上系好高分,但肉眼可见份量极少。同样地 羊架都系质素上乘,嫩口多汁又唔骚。羊肉饼可能脂肪比较多,羊味同肉汁都好出。但系份量非常少,一个正常男人系冇可能食得饱。最后系两个甜品,卖相精致。由于我冇食到泡芙,所以不作评论。红莓挞酸酸甜甜,几适合作为一个餐后嘅甜点。饮品都系唔马虎嘅,普通一杯cappucino都整到靓靓,仲有少见
饮品都系唔马虎嘅,普通一杯cappucino都整到靓靓,仲有少见嘅石榴汁。综合来讲所有嘅小节,半岛都会做到一百分,相信会黎食既都唔计较价钱,但如果以我小市民角度性价比真系好低😂