2023-02-11 1496 浏览
Staycation package包嘅3-course dinner,可以选择in room dining或者落餐厅食,我地选择咗后者。一入到餐厅感觉已经有啲奇怪,因为系嘈到不得了,咁就知我地要降低期望喇😀•前菜选择咗一客龙虾汤同一客牛油果蟹肉沙律,上菜速度十分快。餐包一个,牛油需要另外request,牛油怪嘅我系最满意旧牛油姐😂龙虾汤味道正常,冇龙虾肉,同文华扒房出品有啲分别,不过系理解的👌🏻但个牛油果蟹肉沙律就真系好差☹️感觉到成个菜喺雪柜拎出黎,蟹肉有啲腥之余,个千岛酱令成件事更加难受😣同埋我地开始食前菜大概10分钟就上埋主菜👇🏻令我地要食完主菜先食返个包😥•焗西班牙黑毛猪扒配粟米及烩薯仔伴烧汁名就好长,就系一旧普通猪扒🤣唔会鞋因为几多脂肪,感觉到佢个粟米薯仔粒系想比啲淀粉你觉得饱肚,两道𩠌嘅烧汁都有啲咸,食到后尾会有啲辛苦。•烧肉眼牛扒配薯条伴砵酒汁牛扒系相对较出色嘅一道菜,牛味浓郁,亦无overcooked。但系伴菜嘅薯条就系普通粗薯,食咗几条就算。•side dish (蒜蓉炒菠菜 & 薯蓉) $88 each我同老板仔锯扒钟意加呢两种配菜,一来要食啲菜,二来酒店级嘅薯蓉通

•前菜

•焗西班牙黑毛猪扒配粟米及烩薯仔伴烧汁

•烧肉眼牛扒配薯条伴砵酒汁

我同老板仔锯扒钟意加呢两种配菜,一来要食啲菜,二来酒店级嘅薯蓉通常都做得唔错。但系呢个炒菠菜,咸到苦,食咗两啖就无食。薯蓉都系无特别,我谂系呢间餐厅并唔系专做一种菜式。

甜品
特浓朱古力橘子慕丝配杏仁脆饼、焦糖香蕉合桃蛋糕配云呢拿酱,唔系sweet tooth嘅我地对于甜品无乜感觉,个人觉得香蕉蛋糕🍰好食啲😋

🫣题外话🫢
由一行入间餐厅感觉已经麻麻哋,见到隔篱枱去食紧中式嘢,侍应们都滚水渌脚咁。仲有准备买单嘅时候个经理问我哋食物点样,老板仔如实反映个菠菜好苦,经理即时反应帮我waive两个side dish嘅价钱,亦都有问我哋要唔要两杯茶,我哋其实已经好饱都表示唔使,佢都追问breakfast tea好唔好,我哋话一杯OK啦。后尾有另一个侍应放低两只茶杯,但杯茶系无黎到😂同埋埋单嘅时候都无waive两个side dish🤷🏻‍♀️有啲无奈😅