2021-10-23
今晚同男友去左呢间食Dinner我地早左少少去到 点左2个 10-course set dinner呢个餐有2 starters, 2 appetizers, 3 mains, a dessert and a drink. 其实真系好抵食室内环境都唔错 几靓,有盏水晶灯喺中间,不过楼底高d佢盏灯会仲靓😅叫左杯mocktail同red wine 个餐包埋开始上appetizers (冇错 系Appetizers )1. 法式鹅肝蛋挞 - 可能我本身系一个对蛋挞有偏好嘅人,我又觉得几好味,佢个蛋挞同葡挞好相似,鹅肝啱啱好!2. 龙虾汤 - 我好满意个汤,虾味浓但又唔会太咸,隔离有块蒜蓉包,好脆,但蒜蓉可以再多少少,不过其实已经好食。3. 立鳞鱼 - 佢块鱼皮某d位系脆嘅,但某d位系切极都切唔开。但鱼肉唔够滑,有少少overcooked 嘅感觉之后就上Main.. 冇错 系上Main. 佢地上左个4. 鹅肝日本A5和牛肉眼 - 我当佢地个次序乱左少少,1次半次就算。鹅肝其实我觉得够香,冇so味,而个A5和牛,油脂分布唔平均 好多肥膏 同埋有筋……咁食完呢碟Main, 我就问waitress,
叫左杯mocktail同red wine 个餐包埋
之后就上Main.. 冇错 系上Main. 佢地上左个
咁食完呢碟Main, 我就问waitress, 应该有生蚝系starter? 佢答 系食完呢个先上! (我个头有几个问号出左黎但算)
5. 佢补上返个starter (佢话正常次序anyways)生蚝 - 蚝味唔太浓唔系十分creamy但都算大只,佢有三文鱼子,鱼子酱同金薄喺面都加左分。
之后我以为继续上返我个starter, 点知佢上左第2个Main...
6. 鹌鹑bb - 佢d皮比较难切,好坚持咁。肉质so far so good 唔系十分滑。佢个底用左萝卜整成蓉再用左黑松露做汁。我地系钟情于truffles,所以so far so good
咁食完呢个,我就衬佢收碟嘅时候问一问waitress, e.. 系咪有另一个starter未上? 个waitress答我,系呢个main之后先上!我d黑人问题全部浮晒出黎,食西餐唔系食starter先 反而main与main中间穿插?但我地等紧佢所谓个starter已经ready,所谓呢个main之后上𠮶个starter之际,见到我地第三个main已经拎左出黎,但就即刻俾返头先答我话准备上𠮶个waitress截住🙃 之后我就望住我地个main放左喺bar台抖紧凉🙃
等左一阵就上supposed第二碟食嘅starter
7. 杂菜salad - 佢呢个唔系杂菜,系蟹肉😃 蟹肉里面混左d生果同埋 jelly on the side. 正常唔系新鲜蟹肉咁样~
食完,就拎返bar台后面碟饭俾我地
8. 黑松露带子薏米饭 - 其实系几香 同埋我都钟意d饭有咬口,口感唔错,但可惜个饭已经唔热。带子都有口感唔系散晒又霉𠮶d. 但奈何我都已经饱左,所以开始唔系好食得晒
之后黎到最后一个dish就系dessert
9. 原只海胆雪糕 - 呢碟几有惊喜,雪糕用海胆壳装住,海胆整碎连埋雪糕一齐雪,海胆味雪糕咸咸地甜甜地都几特别。同埋佢应该用左干冰垫底再拎出黎,所以一直飘住白烟几好笑,同埋因为呢个系birthday dinner, 所以佢地都有用法文写左个happy birthday喺碟边。
整体如果唔系d次序问题其实都冇咁令我费解
但咁嘅价钱食到呢餐都正常嘅……有待改善
同埋一路食嘅时候,有时会闻到阵阵烟味
仲有我听到个待应同有个客讲 个客应该问紧关于佢个set dinner问题,佢答个客 个次序未必同个menu the same... (我心谂,我到底听左d乜)