2021-05-03 3495 浏览
之前系文华东方staycation过,觉得d嘢食ok,今次个friend话试下佢个Sunday Brunch,就二话不说应承咗啦!Clipper Lounge嘅Sunday Brunch其实唔难book,因为决定食嘅时候原来大家都要一个月之后先得闲,日子confirm咗就急急脚咁打去book位,基本上都系2个星期后嘅booking都有位!但有一样嘢要留意嘅系,如果要confirm booking,要每个人头先落$200 deposit!当日到达餐厅,一如既往咁好招呼咁招呼咗你入去坐,枱与枱之间空间好够,唔会觉得好迫,家私保养得唔错,以一间咁有历史嘅酒店入面算系咁!我被安排咗系冷海鲜区嘅前面,攞嘢食超方便!先讲讲冻海鲜,除咗果d例牌龙虾,长脚蟹同螺之外,佢仲有剥左壳嘅大虾,鲍鱼,同埋鳕场蟹脚!龙虾好弹牙,完全冇雪味,鲍鱼食落去好鲜味,但鳕场蟹脚就咸咗啲!除此之外,生蚝就需要揾人order再送过嚟嘅,生蚝好够冻,好有蚝味同都ok大只,我钟意!刺身方面除咗三文鱼,吞拿鱼果d之外,佢仲有带子任拎,劲鲜味!汤呢就有2款,一中一西,西汤方面居然系龙虾汤,见到当然要试下啦,但。。冇咩龙虾味,不过汤个

长脚蟹,鳕场蟹脚

龙虾
生蚝

带子剌身

汤呢就有2款,一中一西,西汤方面居然系龙虾汤,见到当然要试下啦,但。。冇咩龙虾味,不过汤个texture做得好好!

龙虾汤

热盘都有10款左右嘅选择,有焗三文鱼,蒸鱼,点心,海南鸡饭(个饭劲好食!鸡就一般。)烧牛肉同羊架等等!我就试咗个羊架,羊架个味ok嘅,但咁样暖住d羊架始终口感会差d!我亦都试咗切肉区嘅烧牛肉,虽然块牛肉望落去好似好熟咁,但佢其实好林,好够牛味!

烧牛肉,火腿

鹅肝

冷盘嘅选择就唔系好多,都系𠮶啲捞好咗嘅沙律啊!6款芝士呀!烟三文鱼咁!正常水平啦!

到最后甜品啦!文华东方嘅甜品出品不嬲都系好好,今次系Sunday Brunch入面嘅选择都有好多!除咗必食嘅1963文华芝士饼之外,佢嘅朱古力都好好食!我朋友就起码食咗10粒,之后过去cake shop望返,佢9粒朱古力都要$290,简直系回晒本!

1963文华芝士饼
朱古力
自家制雪糕
甜品

以咁嘅价钱咁嘅质素绝对系可以encore!
2021-05-02
长脚蟹,鳕场蟹脚