The Pearl

2023-12-13 52 浏览
平时行尖沙咀加连威老道都系行街Shopping,很少留意楼上嘅舖头今晚朋友带咗我上楼食饭The next station is 瑞生!WHAT?? 咩地方嚟架, 瑞生系尖沙咀加连威老道入面嘅精品酒店4楼系餐厅及酒吧 "The Pearl"入到去有少少昏暗, 几好feel, 有少许工业风但又有Design嘅风格餐厅除室内座位外,仲有outdoor位置, 同朋友饮杯野倾下计呢d天气坐outdoor真系好chill点餐由朋友发板Starters: Fig & Prama Ham Salad and Tuna Avocado Foam Tartare 无花果帕马火腿沙律朋友知我钟意食无花果, 特意点呢份比我虽然无花果不是主角, 但呢度切得好大角, 唔似平时D餐厅咁小气, 切到好细粒无花果很甜, 配上巴马臣芝士片和风干火腿, 甜甜咸咸, 再加埋有点水份嘅沙律菜, 口腔内有层味道是开胃的Starter! 吞拿鱼牛油果泡沫他他配自家制罗勒油Starter嚟讲, 呢2份比我地想像中大, 而且摆盘卖相都唔错呀!打卡之余味道都出色吞拿鱼肉鲜, 唔会切到好碎, 是有咬口的而中间的牛油果泡沫很特别, 又唔会抢
今晚朋友带咗我上楼食饭
The next station is 瑞生!
4楼系餐厅及酒吧 "The Pearl"
点餐由朋友发板

无花果帕马火腿沙律
朋友知我钟意食无花果, 特意点呢份比我
是开胃的Starter!

吞拿鱼牛油果泡沫他他配自家制罗勒油
打卡之余味道都出色
吞拿鱼肉鲜, 唔会切到好碎, 是有咬口的
而中间的牛油果泡沫很特别, 又唔会抢咗主角吞拿鱼嘅味道, 很轻盈的
加埋罗勒油, 口感非常顺滑
吞拿鱼牛油果泡沫他他
Main朋友点咗
香煎封门牛柳
上台时已被切成一片片, 方便客人食用, 很贴心呢~
中间粉嫩牛肉嘅色泽, 半生得来又不浸血水
香煎牛封门柳
伴了像加了柠檬汁的薄荷香草酱, 少少酸都几特别
最喜欢牛肉的煮法就是不加任何调味, 那就可以吃出牛本身的原味道
封门柳肉质松软, 用刀轻轻便可切开(绝对不是加了梳打粉那种) , 而且牛味浓
垫底仲加了薯蓉, 几乎都是原味没特别添加调味, 很喜欢

和风酱油大虾烟肉扁意粉
意粉有咬口, 唔会煮得好淋, 虾也有4大只, 弹牙的, 我是很喜欢
可是我不太喜欢和风酱, 甜了点 (纯粹个人口味, 就好似我也不喜欢吃寿喜烧一样)
和风酱油大虾烟肉扁意粉
话哂咁Chill嘅地方, 我地都点咗杯饮品chill chill佢
左 (cocktail) : Pearadise; 右 (mocktail): First Crush
Pearadise是带有微微的梨味嘅开胃酒, 酒精浓度很低, 加上唔系太大杯, 女生唔怕饮醉
杯上仲有个好特别嘅发饰, 好fusion
而First Crush朋友形容似青瓜味嘅益力多, 唔会好甜, 佢觉得几refresh
左: Pearadise; 右: First Crush

题外话/补充资料: 女洗手间都好干净又够大 通常酒吧餐厅嘅食物质数都一般, 但估唔到呢度嘅食物都做到出色, 好味!
2023-11-27
吞拿鱼牛油果泡沫他他