2024-06-08
唔知几时开始,啲cafe价钱已经飞升到难以负担,但仍然要排长龙…睇图就知系铜锣湾嘅”Caflex by the coffeeology”。上一次嚟,唔单止排长龙,连tiramisu都sold out。今次好彩啲,虽然都要排队,但起码tiramisu同抹茶cheesecake都仲有得卖…74蚊嘅Tiramisu,的确系贵得很。幸好应有嘅条件佢都齐,酒香咖啡味系基本,最重要系足够大件同唔会一pat嘢。以质素嚟讲唔会差过Page Common,甚至可比Sabatini同Tosca,总算贵得有道理。抹茶 cheesecake系几靓,味道中规中矩,就系有抹茶味嘅cheesecake。抹茶latte方面,好饮嘅,抹茶味够浓,但以我饮咖啡嘅习惯系唔够热,大幅失分。最后讲讲坐位,有啲圆枱系唔错,有啲就太逼,至于中间张大长台就明显唔系cafe style,点坐都唔多舒服,好难enjoy。