一句话太长不看版,小蛋糕好吃,咖啡可以,Brunch没必要。·Coffeeology刚开业时来过一次,那会儿品类没有太大新意,如今是找对了赛道,靠着糕糕出圈了。店面也换到了更大更显眼的街角处,人气真的高,周一中午都差点没位置。·【Shrimp & Avocado Panini】【Truffle & Bacon Egg Benedict】调味还行,用料也还算实在,两款都用的热压恰巴塔面包,帕尼尼的青酱和班尼迪克蛋的黑松露酱都不吝啬地抹了好多,但就是造型略丑,看到隔壁桌的意面觉得更香。·【SOE Americano】常规的nutty blend我感觉没什么意思,试了一下本月限定soe,风味挺expressive,但厌氧的痕迹太重了,喝起来觉得不那么自然。朋友的flat white压纹拉花还蛮好看。·【Hojicha Cheesecake】冲着抹茶去的但当天没出,不过焙茶也很优秀。浓郁的茶味和芝士味在这块重芝士里打通了结界,口感冰冰凉凉、绵密细腻,浓稠的质地在舌尖上慢慢融化,每一口都好欲。·到底是耐甜能力不高,两人分享一块足矣,放一阵后会有点化,这么好吃的糕不秒光真是可惜了。·喜欢大落地窗的
【Shrimp & Avocado Panini】
【SOE Americano】
【Hojicha Cheesecake】
喜欢大落地窗的设置,给工业风的店面补足了光线,环境是适合办公的,但有用餐时间限制,介于地段太好,整体性价比还过得去。
2024-10-28
午餐
  • Hojicha  cheesecake
2024-10-26 886 浏览
📍Caflex by the coffeeology銅鑼灣勿地臣街15A號地舖銅鑼灣轉角位人氣水泥風cafe ,座位不多,平日不用排隊,門口有黑色大梳化,當日坐門口大枱位置,冷氣比較大。最想食開心果甜品,但當日賣晒,所以食cheesecake 同意粉☺️☁️2nd Best Carbonara$112日本蘭王雞蛋流心,意粉偏硬身,parmesean cheese和煙肉香好香,每條意粉都掛滿蛋汁,好食☁️Hojicha Cheese Cake芝士蛋糕好似凍餅,中間呈現軟心狀態,上面芝士味香濃,下面焙茶好細滑,cheesecake 綿密細膩,入口即溶☁️Matcha Latte拉花圖案好靚,打卡able#銅鑼灣#銅鑼灣美食#causewaybay#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cake#coffee#cafe#cheesecake#matcha#咖啡店#咖啡#芝士蛋糕#意粉#causewaybay #eating_and_working_in_h_銅鑼灣
📍Caflex by the coffeeology
銅鑼灣勿地臣街15A號地舖

☁️2nd Best Carbonara$112

☁️Hojicha Cheese Cake

☁️Matcha Latte
拉花圖案好靚,打卡able

#銅鑼灣#銅鑼灣美食
#eating_and_working_in_h_銅鑼灣

1963 浏览
  • Cheesecake
2024-07-26 1522 浏览
👈🏻Caflex by the coffeeology #japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_西式#japjapjap_甜品2nd Best Carbonara $112 + Pistachio $30新奇有趣嘅配搭🤣完全無諗過開心果醬會出現喺意粉到parmesean cheese同煙肉香噴噴加咗開心果醬後無咁漏食落仲多咗陣堅果香Seafood Laksa Pasta $138喇沙味香濃惹味🤤辣味都好出色喇沙醬汁嘅濃稠度好好掛滿晒係啲意粉上面食落真係會比佢震驚到真係會wow一聲海鮮用料非常新鮮青口鮮味十足大蝦爽口彈牙如果蕃薯片脆少少就更好啦Matcha Cheesecake $58每枱都必點嘅招牌Matcha Cheesecake 一試難忘😍Cheesecake呈現軟心嘅效果 入口即溶抹茶味回甘味濃芝士鹹鹹香香味道好balance Matcha Yuzu Mousse $58呢款抹茶甜品同樣令人念念不忘🥹mousse嘅質感有驚喜 較為軟滑抹茶嘅濃香會一直喺口腔環繞微酸嘅柚子忌廉帶出清新嘅感覺仲有白朱古力粒粒增加層次 好味呀Housemade lemonade $48Uji
👈🏻Caflex by the coffeeology

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
依間Café好多人話好食,但我對所謂人氣Café多少有啲偏見,試過太多得個樣,咖啡難飲🫣嘢食不外如是,但埋單至少幾百蚊。但!但!但係!依間真心值得推薦🫶首先咖啡好飲,加$5 轉 Fruity豆,個人口味,層次更豐富,帶果香嘅濃郁咖啡配合香滑牛奶、仲有綿密奶泡,Cappuccino☕️本應如此。凍咖啡同樣出色,無減少濃度,仲帶份清爽。主食嗌咗🍝2nd Best Carbonara($112),麵條正中央有個鮮豔到爆嘅橙色蛋黃,一望而知正宗日本蛋。 本身麻麻依款意粉覺得好漏,但依間控制得唔錯,蛋汁香口,醬汁掛滿意粉但又未至於瀑布咁多,用叉捲起仍帶兩分輕巧。意粉Al dente口感,彈牙唔軟身,中心帶輕微韌度,夾埋厚切煙肉粒🥓食,完美。另一份自選Sourdough🍞 Set,本身有Herbs butter,另加$28份嘅Smoked Salmon, Bacon 同埋$25份嘅Avocado🥑。料理方式簡單,應該係預期中味道,但個麵包比想像中好味,酸度適中,煙煙韌韌但唔會好硬,烘得夠熱、夠脆,配合勁強香草味牛油同其他配料,又正又健康。煙肉最抵讚係唔會成碟油,仲有少少脆邊。最後,當然要試佢哋嘅招牌

但!但!但係!依間真心值得推薦🫶

Cappuccino

2nd  best  carbonara

Sourdough  bread  set

最後,當然要試佢哋嘅招牌甜品Sesame Opera 同埋Matcha Cheesecake(好似$58@) 前者更有驚喜,餅底特別,帶啲朱古力香,唔似平時食到嘅馬利餅Feel,每啖都食到濃芝麻Cream、軟熟海綿蛋糕同微甜帶甘嘅脆餅底,非常滿足。後者抹茶味好強,但唔會太苦澀,保持到芝士蛋糕嘅軟滑咸香,平衡得唔錯,加上賣相超打卡,難怪咁多人Like。
Sesame  opera
Matcha  cheesecake

最後,就係佢服務唔錯,令人感覺舒服❣️
Cappuccino
2nd  best  carbonara
Sourdough  bread  set
Sesame  opera
Matcha  cheesecake
4天前 0 浏览
今日下午想起這店的旦糕,週末午間仍然有唔少人排隊,等了廿分鐘才能入座。Cafe 的裝修簡約休閒,座位比較密集。Tiramisu 這旦糕真可口!份量十足,夠兩女生分享,旦糕口感綿密creamy, 又濕潤,有濃厚的朱古力風味又不過甜,味道不錯。Flat white咖啡味道甘香醇厚,口感順滑,有烘焙的咖啡豆香,-點點的堅果風味,不錯。

Cafe 的裝修簡約休閒,座位比較密集。

Flat white

5天前
下午茶
2024-11-15 0 浏览
成日經過時代後邊,都見到依間咖啡店好多人.終於有一次入去試吓,確係有驚喜!可能時間比較晏,有幾款蛋糕都賣晒,而且原來Tiramisu要夜晚先有~叫咗伯爵茶cheese cake ,味道香濃又幼滑~而意粉係卡邦尼意粉加咗開心果醬~見到咁新奇就想試吓~完全冇奇怪感覺,入口卻配搭甚好!先有奶油味道,然後又有果仁香氣!完全冇奇怪甜味!出奇地幾好食~下次有時間要試試夜晚去個Tiramisu同其他熟食先~希望夜晚唔會太多人啦~

2024-11-15 78 浏览
Always saw ppl recommend the tiramisu from this cafe, so my friend and I decided to give it a try. .We ordered 2nd Best Carbonara and Tiramisu to share. The 2nd Best Carbonara: Topped with a bright orange colour runny Japanese egg yolk, the carbonara was incredibly rich with parmesan cheese. The linguine had an al dente texture, and the pancetta was mixed nicely with the sauce. Tiramisu:The ladyfingers were soaked to a moist texture and paired well with the mascarpone cheese. It had a strong cof

The 2nd Best Carbonara:
2nd Best Carbonara

Tiramisu:
The ladyfingers were soaked to a moist texture and paired well with the mascarpone cheese. It had a strong coffee aroma and leanded towards the creamy side.
Tiramisu

The cafe was quite popular, so there was a time limit for each group of customers (1 hour). We had waited a while for our carbonara to be served. The price of the food was on the higher side.
The last time I visited , their Matcha Cheesecake was outstanding as well, so I recommend that too!
2024-05-25
2nd Best Carbonara
  • Matcha  Cheesecake
2024-11-14 0 浏览
經常經過銅鑼灣行過時代廣場附近的勿地臣街,本身已經係一條好窄嘅街道,有時行人多嘅時候更加要行出馬路,但係街角就有一間經常見到有人排隊嘅Cafe。今次就慕名而來,感受吓點解係一條咁窄嘅街都有人肯咁辛苦排隊去食。知道佢嘅招牌菜係卡邦尼意粉,就決定試一試佢,其中一個選項係加錢加配開心果醬。我哋覺得呢個組合有幾新鮮,所以就加埋開心果醬。廚師將開心果醬放喺卡邦尼意粉上面,我哋首先試一試原味既卡邦尼意粉,覺得都幾好味,之後撈埋開心果醬,但是又覺得個效果麻麻地,因為開心果醬令到本身已經嘅卡邦尼意粉更加飽滯,而味道上又唔係好夾,沒有令卡邦尼意粉的味道提升。如果下次再食就只會叫卡邦尼意粉,不會加配開心果醬。

• Carbonara
2024-11-07 313 浏览
Truffle Egg Benedict w/ Bacon & Mushrooms🍄🍄🥓🥓這道班尼迪克蛋選用了高品質的松露,與香脆的培根和鮮嫩的蘑菇搭配,口感層次豐富。流心的蛋黃與松露的香氣完美結合,每一口都充滿了奢華的味道。Carbonara 加開心果醬🥑🥑🥑🍝🍝🍝在傳統卡邦尼的基礎上加入了開心果醬,創意十足。意粉口感彈牙,開心果醬帶來了一份獨特的堅果香氣,與濃郁的卡邦尼醬完美融合。Earl Grey Cheesecake🍰🍰🍰🫖🫖這款蛋糕選用了伯爵茶作為主要風味,芝士香濃,蛋糕質地細膩,甜而不膩,每一口都能感受到茶香與芝士的完美結合Uji matcha Latte🥤🥤🥤選用了優質的宇治抹茶,搭配濃郁的牛奶,口感細膩順滑。抹茶的天然香氣與牛奶的濃郁完美融合,每一口都帶來清新的享受

Carbonara 加開心果醬🥑🥑🥑🍝🍝🍝

Earl Grey Cheesecake🍰🍰🍰🫖🫖

Uji matcha Latte🥤🥤🥤
2024-11-04 274 浏览
Caflex by the coffeeology價錢: $98/ $112/ $74/ $45服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-由以前細鋪,去到而家大鋪,終於再食了。印象中佢哋的cheesecake超級好食!假期都要排下隊。-✅Herbs chicken breast salad. 雖然食沙律好唔抵,但呢個都幾好食。除左NOC的沙律,呢個都幾中意。沙律菜新鮮爽脆,加左甜醋醬🥰仲有牛油果、蕃茄仔同刨左芝士碎。雞胸算嫩,唔會食到肉質鞋恰恰的組織😋-✅✅2nd best carbonara. 呢個carbonara好多人叫!係個好濕潤,唔係好creamy的carbonara。面頭隻蛋黃咁橙好吸睛🤩用上扁意粉比較掛汁,軟硬度剛好。蛋味濃郁,滿口蛋汁。好似正宗carbonara咁用左pancetta,油香特別重🤓 -🆗Tiramisu. 係好大舊的tiramisu,可惜個人都係鍾意一patpat啲形狀的🫢 略嫌呢個的mascarpone cheese唔係好香cheese味同成舊的酒味都唔太濃🤔 但有啲蛋味。同埋入面的手指餅濕得唔係好平均。咖啡
Caflex by the coffeeology
價錢: $98/ $112/ $74/ $45
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

🆗Tiramisu. 係好大舊的tiramisu,可惜個人都係鍾意一patpat啲形狀的🫢 略嫌呢個的mascarpone cheese唔係好香cheese味同成舊的酒味都唔太濃🤔 但有啲蛋味。同埋入面的手指餅濕得唔係好平均。咖啡味就有,加埋面頭的可可粉都幾多☺️不過都係一般。

✅Aerocano. 將普通americano打左氣咁令面頭形成泡沫,影相靚啲🤣味道同普通black差唔多。係我偏好唔太酸的black!
Tiramisu可以skip🤪 食返signature cheesecake好過!!其他食物都OK。唔好睇少呢間開左咁奶,都仲好多人架!
今日中午12點半到店,叫左食物,cappuccino和抹茶 latte。 Cappuccino來到時已經不太熱,飲左兩啖之後,隔左一陣後成杯變咗水汪汪,同女收銀員投訴,佢同負責沖咖啡男店員講,跟住你眼望我眼,冲咖啡男店員話係奶泡,係正常,跟住不了了之。我跟住冇再飲落去,比番店員。店員們嘅處理和服務態度真係不感恭為,莫非呢啲就係‘好客之道’!離開前去左廁所一轉,一個男女共用廁所,坐廁廁板成塊差唔多甩咗,更離譜係左邊坐廁放了兩枝洗廁所棍,右邊更緊貼一個冇蓋着的坑圾桶,衞生情況慘不忍睹,令人失望!

本來想去試佢地嘅開心果芝士蛋糕,點知要weekend先供應,今次就冇緣試到啦🥲鋪面比以前大,記得舊鋪要排隊等入座,但新鋪唔知關唔關閒日去事,唔洗等就有位坐座位好闊落舒服,最鍾意門口有梳化位,空間感十足,好有家的感覺夠舒適🧆Housemade Meatball $88上菜時熱辣辣,多士脆卜卜,加埋蕃茄醬同芝士一齊食夠哂惹味😍肉丸好juicy,大大粒夠哂多肉,入面仲加入左紅蘿蔔,食落冇咁膩🍝Carbonara $110Guancialer食落充滿油香意粉加入蘭王蛋😍但係可惜整體意粉味道偏淡🍵抹茶芝士蛋糕 $55可以揀普通抹茶芝士蛋糕/抹茶脆皮面抹茶配搭埋原味芝士蛋糕,原味蛋糕層口感偏紥實,芝士味濃郁抹茶蛋糕層口感軟滑,超流心,基本上入口即溶抹茶味濃而不澀,甜度適中唔會太膩

🧆Housemade Meatball $88
上菜時熱辣辣,多士脆卜卜,加埋蕃茄醬同芝士一齊食夠哂惹味😍

🍝Carbonara $110
Guancialer食落充滿油香
意粉加入蘭王蛋😍但係可惜整體意粉味道偏淡

🍵抹茶芝士蛋糕 $55
可以揀普通抹茶芝士蛋糕/抹茶脆皮面
抹茶配搭埋原味芝士蛋糕,原味蛋糕層口感偏紥實,芝士味濃郁
抹茶蛋糕層口感軟滑,超流心,基本上入口即溶
抹茶味濃而不澀,甜度適中唔會太膩
2024-09-28 1216 浏览
─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 Uji Hojicha Latte - 4 / 5 $52拉花好可愛 但係個人覺得茶味可以更加濃 (Accro 好飲啲😗)ᡣ𐭩 matcha cheesecake - 4 / 5 $58入口軟滑 唔會好甜 但係比一般cheese cake溶得快ᡣ𐭩 single bone yuzu wings - 4.5 / 5 $88$88有超過10件單骨雞翼 好抵食!ᡣ𐭩 mentaiko crabmeat linguine - 4.5 / 5 $128每一啖都有蟹肉 仲要好creamy 不過食到後面有啲膩ᡣ𐭩 2nd best carbonara - 4 / 5 $ 112係比較Creamy嘅carbonara 不過味道比較單一 ─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─呢個價錢嚟講 10分抵食+足料❣️ 美中不足係一個禮拜得幾日有晚市 同埋唔係每日都有tiramisu (味道: 4 / 5價錢: $100-200 pp服務: 3.5 / 5 環境: 3.5 / 5 (有部份枱有啲矮 食得有啲唔舒服)cp value: 4 / 5re-vis

─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─

入口軟滑 唔會好甜 但係比一般cheese cake溶得快

$88有超過10件單骨雞翼 好抵食!

每一啖都有蟹肉 仲要好creamy 不過食到後面有啲膩

係比較Creamy嘅carbonara 不過味道比較單一

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

味道: 4 / 5
價錢: $100-200 pp
服務: 3.5 / 5
環境: 3.5 / 5 (有部份枱有啲矮 食得有啲唔舒服)
cp value: 4 / 5
re-visit: yess!
N年前試過舊店,對抹茶cheesecake 念念不忘,新店較大,但座位之間有點逼。除咗甜品,有幾款主食選擇,近排開心果入饌大行其道,梗係要潮聖下 𓊐੭♡ Truffle Egg Benedict w/ Bacon & Mushrooms $108跟平常的egg benedict賣相不同,絕不手軟嘅松露醬,連伴碟既蘑菇都濃濃松露味。最驚喜係墊底既意大利烘包 ◡̎◍ Carbonara $112加開心果醬 +$28成球雪糕樣既開心果醬,撈埋好濃稠,估唔到咁夾,但有點膩 ◍ Pistachio Mont Blanc $78 第一次見係用開心果,甜度適中,食落堅果味好出,食食下有啲月餅蓮容味,建議3-4人share會無咁滯ʬʬ𖠚Matcha Latte $52唔記得叫凍,凍嘅賣相靚啲好有層次。不過熱嘅抹茶味非常香濃,有點回甘,抹茶控必點!當日無抹茶味嘅甜品,下次有機會一定要再試ˎˊ˗

◍ Carbonara $112
加開心果醬 +$28
成球雪糕樣既開心果醬,撈埋好濃稠,估唔到咁夾,但有點膩

◍ Pistachio Mont Blanc $78

𖠚Matcha Latte $52

當日無抹茶味嘅甜品,下次有機會一定要再試ˎˊ˗
2024-09-08
  • Truffle Egg Benedict w/ Bacon & Mushroom
  • Matcha  latte
餐廳每位客人枱上都點了招牌提拉米蘇,是人生吃過最好吃的提拉米蘇,不誇張!!蛋糕濕潤且口感軟滑,充滿咖啡香之餘酒味不濃烈,會想再為這個再來多次!☕️.另外他們的紐約芝士蛋糕和抹茶蛋糕也是招牌哦!順滑的口感帶有濃郁的抹茶和芝士味互相融合,超推薦的,打卡也很漂亮!💌✨.唯一缺點是店舖9:30 pm 便關門,我9pm 才探店也能吃上芝士蛋糕,感覺這裏是溫書和聊天的好地方。.📍Caflex bu the coffeeology◻️銅鑼灣勿地臣街15 A號地舖
📍Caflex bu the coffeeology
◻️銅鑼灣勿地臣街15 A號地舖