2018-11-25
现今流行食厨司发办,大家都以为厨司发办就一定系寿司刺身,而且一定系刺身。 或者有时谂法太过窄,其实呢个形式,日本好多烧鸟店都会有,惊喜仲大过好多寿司店,因为更考师父的功力。 而且基本上更老少咸宜,唔食生野嘅人都可以一纲打尽。 朋友C小姐唔系好食鱼生,但都约食日本厨司发办,就正正系选了一个俱有这样背景的餐厅。 可能你觉得无生野,好无瘾,但你知道烧鸟的水准,是可以极之高超的。 爱日本菜的我当然系去日本前为个胃准备一下,是晚来到TORIPON。 TORIPON主打日式烤鸡串,每天新鲜运到的日本顶级鸡肉即点即做。 首先地方已经令我十分惊喜,在Pong的隔离,饮前饮后都可以食饭,食完最好过去玩beerpong。 在那个bar枱吃着日本师傅为你准备的串烧特别兴奋,系呢个位吃可以欣赏佢烧嘅手势同技术,成件事更完整,C小姐绝对系好安排。 不过首先第一样野要说好,就系你喺呢度可以一个比较平嘅价钱去饮十四代,平系因为可以细樽咁叫,不用1.8咁饮,系穷L如我的一大喜讯,而且不同种类嘅十四代都有提供。 但今晚就冇饮十四代,反而试左呢到house嘅sake,武藏野,酸甜有致,好适合配合串烧。 厨司发办餐松
而且基本上更老少咸宜,唔食生野嘅人都可以一纲打尽。
厨司发办餐松,竹,梅三个餐各有爱好者,我地贪吃的当然吃最多野嘅松餐。
先上的前菜和沙律,沙律好大碟,新鲜又美味。
刺身两点一白身鱼一红肉鱼,说真,相对冇乜特别,只是普通了一点。
串烧时间开始。
先来的鸡颈肉串,少见的位置,味道烟韧有致。
鸡软骨串,味道劲浓,口感极强劲,本身冇谂过吃,但一食难忘。
免治鸡肉串,细细件小巧玲珑更吸引。
烧冬菇,看样子以为好干身,但吃落依旧有水份。
烧三文鱼,配上近似沙律酱的汁,好开胃。
溏心蛋猪肉卷,香气四溢,烧得美味,溏心蛋流出蛋黄,沾上猪肉,绝对诱人。
个餐有的和牛肩肉香烤得动人,味道嫩又惹味,沾上佢秘制的酱汁,好食到震,不用一分钟便吃完整碟。
尾声的蒲烧鳗鱼饭,当然是最重要的角色,看著师父的准备,系赏心乐事。
鳗鱼过左两round酱汁,再前后烧,色香味俱全,加上那碗饭,非常美味,当然和日本吃的有距离,但香港来说,绝对是城中最好之一。
鳗鱼的浓郁味觉,甜甜地,送饭更一流。
食到好饱满,甜品几好都变得不再重要了。
离开先发觉有一间劲正的private room,地方舒服,而且min charge 唔高,我已经plan紧揾班饮得之人来个串烧清酒之夜,你有冇兴趣?
PS呢度仲有得食shisha,选择同样多,仲有酒做base嘅水烟,如果你系爱好者,食完饭唔好错过。
鸟本
铜锣湾登龙街1-29号金朝阳中心2期Midtown26楼