2022-08-11
#fatxhku ‼️新搬迁、装修超有心思的𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 菜 ‼️餐厅现在未正式开业~ 想食嘅朋友就要密切留意(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)值得一提系一开始个𝗳𝗿𝗲𝗲 𝘀𝗻𝗮𝗰𝗸 : 粟米片(应该加咗啲咸蛋黄)几好食,会有食极唔停嘅感觉(・∀・)•① [ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 : 吞 拿 鱼 卡 布 里 沙 律 ] | 吞拿鱼出奇地好好食,配埋一大旧芝士食真系ʙᴇsᴛ ᴄᴏᴍʙɪɴᴀᴛɪᴏɴ ٩(๑^o^๑)۶𓋪9/10•② [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 香 煎 鹅 肝 配 封 门 牛 柳 ]|牛柳好ᴊᴜɪᴄʏ,啖啖食落去都好香牛味同好满足(๑❛ꆚ❛๑)鹅肝又好好味,加埋朱古力酱一齐食都几特别!|𓋪9/10·③ [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 龙 虾 沾 面 + 蟹 膏 蟹 肉 炖 饭 ]| 沾面系属于比较韧嘅口感,面👌🏻挂汁~而饭亦都好重蟹味,不过如果比起牛柳,会觉得牛柳比较有惊喜💛|𓋪8/10·④ [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 纽 西 兰 腐 皮 鲈 鱼 配 比 目 鱼 海 胆 汤 ]| 外层是腐皮,里面包住鱼。鱼很厚肉,而且好滑身。味道比较清淡。|𓋪7.5/10•⑤ [ 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 : 桂 花 金 橘 苹 果 沙 冰 / 丸 久 小 山 圆 玄
‼️新搬迁、装修超有心思的𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 菜 ‼️
① [ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 : 吞 拿 鱼 卡 布 里 沙 律 ]
𓋪9/10
鹅肝又好好味,加埋朱古力酱一齐食都几特别!|
𓋪9/10
| 沾面系属于比较韧嘅口感,面👌🏻挂汁~
𓋪8/10
| 外层是腐皮,里面包住鱼。
鱼很厚肉,而且好滑身。
味道比较清淡。|
𓋪7.5/10
⑤ [ 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 : 桂 花 金 橘 苹 果 沙 冰 / 丸 久 小 山 圆 玄 米 柚 子 梳 打 /𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ]
|最钟意 桂 花 金 橘 苹 果 沙 冰,好ꜰʀᴇsʜ,而且所有嘢都ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ 得好好。
另外,玄米柚子梳打就有啲酸,未必人人接受到,不过上面嘅小丸子几好食。
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 变成一杯嘢饮都几特别,味道亦偏浓!|
𓋪桂 花 金 橘 苹 果 沙 冰 9.5/10
𓋪丸 久 小 山 圆 玄 米 柚 子 梳 打 7/10
⑥ [ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 : 迷 幻 磨 菇 ]
|系芒果+ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ 味雪糕。
红莓味有少少烟熏味,唔系人人都接受到。
会觉得偏普通。|
𓋪 5/10
Vie Won Won (Western District)
G/F, 8 South Lane, Western District
#黄店 #eatyellowwithjas #黄店地图 #黄店系列 #黄店推介 #黄店经济圈 #黄店求惩罚 #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港大学站 #西环美食 #西环 #saiwan #saiwanfood