2023-02-12
一早订位,同靓女饭脚试日本菜Honjokko,好期待。餐厅喺商厦地面上两层扶手电梯就到,接待处一次过负责几间餐厅入坐。餐牌花多眼乱,就拣咗咩都有既executive lunch。一坐底就要拣茶或水...拣咗热茶,每位茶钱$20,细细壸上枱,成餐饭要揾店员加咗几次水。枝豆一大碗食极唔完,腌物酸酸的,味噌汤热辣辣好够味。前菜分别拣咗salmon tataki 同埋wagyu tataki。上枱卖相精致。三文鱼薄片上的小小橙蓉钓出整体清新感觉。和牛薄片蘸上辣辣的七味粉同酱汁,再配上粒粒玄米的焦香,惹味好突出。刺身两款都新鲜,寿司三件,已经预先蘸上唔同酱汁,味道突出,成功隐藏生鱼片的味道。主菜分别拣咗天妇罗同埋猪腩肉。天妇罗全部系菜,有西兰花/蕃薯/南瓜/鲜冬菇,炸粉好脆,食入口好有存在感。猪腩肉用类似大阪烧既酱汁烧制,入口甜甜的。猪腩肉一层层肥一层层瘦,煮得好腍。甜品有黑芝麻creme brulee,卖相讨好有趣,面头的芝麻糖薄脆,甜滋滋又好香芝麻味,配雪糕有焦糖海盐感觉,而主角芝麻creme burlee就好新奇。另一甜品就系matcha lava,卖相有趣,系咪扮一条桥跌落熔岩😂,一块长
枝豆一大碗食极唔完,腌物酸酸的,味噌汤热辣辣好够味。
salmon tataki
wagyu tataki
另一甜品就系matcha lava,卖相有趣,系咪扮一条桥跌落熔岩😂,一块长长的薄牛油酥饼,斜放热辣辣既半凝固既抺茶酱上,甜甜的充满牛奶味。
*上菜节奏悠闲,有足够倾闲偈时间。