2023-12-07
相信有唔少人帮衬呢间餐厅都系因为睇咗YouTube某个Channel嘅介绍,我都唔例外。餐厅位置比较吊脚,天后站要行大约7分钟先到。餐厅门口𠮶自动门制系坏左既。环境 3/5 典型嘅小店格局,不过厕所空间真系好有限,基本上转身系会掂到马桶。服务 4/5餐厅得一位侍应,有礼貌,亦都有耐心介绍菜式,但感觉有少少公式化。食物3/5类似omakase 形式,事前唔会知道食咩或者有几多道菜。头盘 海鲜头盘 4/5有地中海虾,芒果蟹肉,炸虾丸,BB 鳗鱼几样食材都好新鲜,配搭构思都好虾软糯,蟹肉鲜甜,虾丸酿入左带子粒增加口感。鳗鱼经过烟熏,同平时蒲烧鳗鱼食落去有唔同嘅感觉。海鲜汤 4/5大厨本身钟意出海捕鱼,呢个海鲜汤系佢每朝用捕获嘅海鲜煲出黎。个汤嘅基底好似龙虾汤,但会有更多唔同海鲜嘅鲜味。配料就有一只蛏子,同埋啲鱼肉。个人认为如果有埋虾肉,蟹肉或者系带子会更加好。海胆酱意粉配带子 1.5/5个海胆酱有啲唔新鲜海胆嘅味道,之后问返原来系用海胆酱,但相信内货嘅品质都普通。意粉质地唔错,带子得一粒,同埋个面煎得唔够香脆。烟熏乳鸽 3/5出嚟个效果卖相几靓,烟熏味香,乳鸽肉质尚算嫩滑,但个人比较喜欢烧乳
环境 3/5
服务 4/5
食物3/5
类似omakase 形式,事前唔会知道食咩或者有几多道菜。
头盘 海鲜头盘 4/5
有地中海虾,芒果蟹肉,炸虾丸,BB 鳗鱼
几样食材都好新鲜,配搭构思都好
海鲜汤 4/5
海胆酱意粉配带子 1.5/5
烟熏乳鸽 3/5
出嚟个效果卖相几靓,烟熏味香,乳鸽肉质尚算嫩滑,但个人比较喜欢烧乳鸽。
甜品拼盘2/5
感觉应该系来货,有伯爵茶芝士蛋糕,雪芭,朱古力慕丝。这样嘢质素都普普通通。
其实最大嘅问题就系系个餐牌嘅设计,如果加多一样肉类成个观感会好好多。同埋面包系比面包条,店员仲话系用嚟配衬个汤,但根本就同个汤完全唔夹,因为吸唔到啲汤汁。
有YouTube推介应该会吸引到唔少人帮衬,但如果食物方面保持唔到质素都好难有回头客