2024-05-01 2467 浏览
住喺将军澳天晋的朋友极力推介,话虽然呢排香港的饮食业唔多掂,但佢楼下呢间”chef's stage kitchen “就日日很多人,咁一于呢日就来试吓喇。怕烦,嗌咗个DINNER SET FOR 2最最简单,叫咗餐汤系鸡肉周打汤,意想不到的好饮,沙律就系生果沙律,有柚子,橙,有青瓜,有车厘茄,当然唔少得沙律菜,全部都非常之新鲜,所以加少少意大利醋已好好味。海鲜控的我时时刻刻挂住海鲜,因此头盘就有“香煎珍宝带子及烟三文鱼酥皮馅饼”, 珍宝级的带子鲜甜柔软, 咸嘅馅饼有特色,相得益彰;主菜有扒有龙虾,这就是“牛西冷炭烧谷饲澳洲肉眼扒拼香草牛油焗波士顿龙虾尾” 配烧汁&薯菜,牛扒五成熟,可见到粉红色的质地,而龙虾食惯中式煮法,今次嘅西式焗煮做得好好,龙虾啱熟好嫩滑;贯彻始终的另一主菜依然海鲜,佢就系“墨鱼汁鲜带子海虾扁意粉”,新鲜煎得微焦的带子海虾劲有海洋的味道,两杯饮品系Guava 和Cranberry juice,一酸一甜随你钟意。

• 香煎珍宝带子及酿烟三文鱼酥皮馅饼
  • 墨鱼汁鲜带子海虾扁意粉