2024-06-14 104 浏览
今日又黎到铜锣湾去到好多美食既登龙街揾野食先,今次上网揾左间食串烧既餐厅试下先,一入到去木系居酒屋既装修设计,热闹既环境感觉好有FEEL,虽然系串烧餐厅但系感觉唔到油烟味,原来系有玻璃隔住可以见到师傅不停烧出晒烟,但出面既食客闻唔到油烟依方面劲钟意,唔驶食完成身烧烤味带返屋企💯食物方面最主打既系鸡🐔,差唔多鸡既每一部位都有得食,有好多都未食过,另外仲有牛,猪,海鲜,前菜,扬物,饭面,野菜,沙律,甜品,同食串烧唔可以无既.....酒🍻鸡软骨+鸡心🐤:鸡软骨同鸡心都好香脆,一口咬落去有个脆脆嘅质感同时都有啲嫩滑嘅口感,鸡软骨爽脆加鸡心内软每边一啖几过瘾。鸡柳(芝士)+鸡腿🐔:鸡柳同鸡腿都系啖啖肉肉质鲜嫩,鸡柳既芝士融化嘅滋味好浓郁,带出一种浓浓嘅奶香味。鸡翼🐣:正所谓烧鸡翼我钟意食,我真系好钟意食,呢款鸡翼炭烧得刚刚好,外皮微焦有焦香,入面肉质咬落去有汁出,好有炭烧嘅独特风味。免治鸡肉棒🍳:免治鸡肉棒配上日本月见蛋,依个组合既配搭系出奇地正,加埋日本精酒系更完美,咬一啖饮一啖。炭烧白鳝🪱:炭烧白鳝依个真系冇得输,系我至爱既其中一个,皮脆得黎咬落去既肉质比鳗鱼更幼滑,而且冇骨,如果唔系太饱依

炭烧白鳝🪱:炭烧白鳝依个真系冇得输,系我至爱既其中一个,皮脆得黎咬落去既肉质比鳗鱼更幼滑,而且冇骨,如果唔系太饱依个可以叫多几串。

香脆鸡皮配香葱酸汁🐤:香脆鸡皮依个我几钟意。鸡皮炸得金黄酥脆,配上香葱酸汁,带出一种酸酸甜甜嘅味道,劲岩开胃小食。

味噌松坂猪🐷:松坂猪肉质唔会嚡口,味噌酱汁带出一种浓郁嘅味道,同猪肉好夹。

盐烧牛舌芯:盐烧牛舌芯,又系我好钟意既。烧牛舌芯,真系唔系间间都烧得好味,配上盐嘅调味,带出牛肉嘅原汁原味同嫩滑口感。每一口都令人陶醉。

A4盐烧和牛三角腩🐂:但系讲到今餐饭我最最钟意既就系呢款A4和牛三角腩烧得恰到好处,外层微焦,和牛肉质细腻,入口即化,带出一种浓郁嘅牛肉香气同口感。盐烧嘅调味令味道更加突出,绝对系必叫之选。

麻薯卷:麻薯卷咸咸甜甜嘅味道。再加埋可以拉丝拉到好长,又有得食又有得玩,麻薯外层绵密软滑。

翠玉瓜+粟米🌽:翠玉瓜同粟米系我串烧成日都会叫既蔬果类,依度烧完都仲系香甜多汁。保持到粟米嘅甜味同脆口。烧既时间控制得好好

明太子烧淮山🐠:又一款我好钟意既,本身烧淮山比较小食,但系见到佢明太子就叫黎食下,一黎到好似唔驶钱咁既明太子多到呢🤤🤤🤤仲要表面微微焦。加上好大旧既淮山,一啖都系紧紧可以放晒入口,明太子酱汁带出一种好浓郁嘅海鲜味,原来同淮山嘅鲜甜结合得咁出色。

田乐烧茄子🍆:呢款同我幻想有出入,之前食开既烧茄子都系一条过,不过依度系切条,茄子烧得软熟,保持住茄子嘅滑嫩口感。加上田乐酱汁带出一种好浓郁嘅鱼香味又几得意

焦糖蕃薯配雪糕🍠🍧:焦糖蕃薯烤得金黄酥脆,上面既焦糖脆卜卜同蕃薯一齐食甜度岩岩好。配上清凉嘅雪糕,真系好开心嘅组合。

梅酒ON ROCK🥃:食串烧点可以唔整返D酒精享受下先得架。不过今次唔叫清酒试下梅酒,好浓郁嘅梅子香气,入口滑顺,有啲甜味。易入口得黎同串烧都系一个唔错既配搭,不过同班FD就一定叫清酒,饮饮下既气氛一定更加好

整体上服务几好,9成食物都烧得好有水准,虽然当日好多客人但系烧既速度都好快,叫完坐一阵好快就开始不停送过黎👍