2008-11-18 64 浏览
星期一中午來了這裏食午餐,是看完亞蘇的節目介紹話好味,所以我們三人就來了,我們三人點了一個非洲雞,一個焗豬扒飯,一個黑豬肋骨.先來非洲雞半隻-辣辣地份量也不少,雞肉很滑,很入味,配薯仔片,好味焗豬扒飯-很多塊豬扒,顏色很吸引,炒飯底很好味,有些腸仔炒很惹味,豬扒是好淋好易人口,豬扒有些酒味,很特別黑豬肋骨-配一碗沙律菜,豬肋骨是已切開一小件,方便進食,豬肋骨很廋,沒有很多肥肉,好味,但較老了一點,下面是一層薯條,好味.這裏有兩層的,環境很清靜很舒服.

這裏有兩層的,環境很清靜很舒服.
星期六晚同女朋友原本想去"船屋餐廳",因為冇位,見到"海灣餐廳"有位就入o左去食晚飯,起初見到環境唔錯,以為入o左一間幾高級既餐廳,但係可惜..... D服務奇差......首先,明明餐廳入面有其他舒服D o既位,都唔知點解係要叫我地坐門口位,最後都係因為覺得坐得唔舒服,就問有冇其他位,之後轉o左個位明顯好好多,呢個時候就覺得佢地D服務平平。開始Order野食,我地好快就決定o左叫乜野食(~$400),只係冇打算叫野飲,但係個侍應好似唔滿意,係都要問我地係唔係要一支水(唔係一柸),我地就唔理咁多,就答要啦,他果然係俾o左支膠樽裝o既水,好明顯係想話俾我地聽佢係賣支水俾我地。水要計錢都唔係冇見過,只係佢限你飲一支水,唔夠又要買多支,真係好有問題。等野食o既時候,覺得D侍應實在太似茶餐廳D侍應,因為D侍應不斷講D無聊野,仲要講得好大聲。心想: 下?....咁都得,我地唔通去o左間茶餐廳?食野o既時候,D侍應真係當我地Invisible,完全唔理我地,食完麵包又唔收碟,個碟有好多魚汁又冇人會幫你換下等你可以食其他飯。D侍應唔係唔醒目,佢地根本懶得理。野食Okay,不過唔可以話係好食,所以最後

心想: 下?....咁都得,我地唔通去o左間茶餐廳?

野食Okay,不過唔可以話係好食,所以最後都剩o左唔少,用o呢個價就非常唔值,仲要得到奇差o既服務。

最後,由埋單到出門口都冇人講句"多謝",唉........ 下次去到媽閣一定唔會再入呢間"海灣餐廳"。
2008-11-05 43 浏览
highly recommended dishes--baked sole wrapped in foilbaked pork chop riceblood duck riceox tail soupdessert-Macanese biscuit mousseThey just opened their second shop in Taipa! So convenient and they have great tea sets too! Located right across from the famous Taipa Pork chop place
highly recommended dishes--

dessert-
Macanese biscuit mousse

• ox tail soup
2008-10-29 289 浏览
兩點五十分到達船屋﹐他們說師傅已經落班﹐失望之余﹐肚子又餓﹐急步往前面海灣餐廳﹐侍應打開門迎接說還有午餐﹐非常開心。點了菜式有﹕薯蓉雜菜湯咖哩角豬肉碌結沙甸魚血鴨 葡國雞紅豆豬手燜牛尾炒雜菜除了個薯蓉雜菜湯太稀﹐雜菜太寡(清水煮) 之外﹐其他都好好味﹐尤其菜式裡面的薯仔﹐燜得夠軟﹐菜汁滲入其中﹐好好味。加上冰凍生啤﹐非常滿足。港灣查不多三時半才last order﹐下次記得餐廳的落班時間﹐免得像我們一樣“摸門釘”

點了菜式有﹕

牛尾﹐葡國雞
冰凍啤酒
  • 咖哩角﹐紅豆豬手﹐燜牛尾
2008-10-10 277 浏览
近年已分不開 "媽閣葡菜三寶" - 海灣﹑內港﹑船屋 有甚麼分別﹐ 是次在 "隨機抽樣" 後, "海灣" 成為了幸運兒。白色簡約的裝修, 令人心曠神怡。一行四人叫了以下的菜式: 非洲雞 - 招牌菜之一, 非常惹味! 連不吃辣的我也因其味道而忍辣吃了很多。 燒牛仔肉 - 上檯後我們一度懷疑上錯了菜, 因為無論樣子﹑味道和質感都像豬肉﹑甚至雞肉﹐也不太像牛肉。經服務員再一次證實後﹐我們才真的當牛仔肉吃﹐味道還不錯﹐但伴碟的薯條味道更好..... 燒沙甸魚 - 自己不太愛吃沙甸魚﹐友人則讚其味道不錯。 焗鴨飯 - 給其上檯時的賣相騙了﹗以為就是這麼少少的三塊鴨肉和三塊腸片加飯, 吃下去才見真章..... 用鴨湯煮的飯﹐和大量藏在底部的鴨絲, 味道一流, 絕對推介! MUST EAT !!!總括來說, 味道屬中上級, 價錢當然亦是中上級, 服務亦不錯, 是一家頗有水準的葡國餐廳。奈何要隔兩次後才會再次光臨﹐因為下兩次將會是 "內港" 和 "船屋"......

白色簡約的裝修, 令人心曠神怡。一行四人叫了以下的菜式:

燒沙甸魚 - 自己不太愛吃沙甸魚﹐友人則讚其味道不錯。

非洲雞
焗鴨飯
燒牛仔肉
燒沙甸魚
2008-10-09 33 浏览
上星期日剛剛跟朋友去澳門逛逛, 這間餐廳是澳門當地人介紹我們去.我們2人叫了蒜蓉蒸蝦仔非洲雞, 牛肋骨同鹽燒魚1) 蒜蓉蒸蝦仔~我們2人都鍾意食辣, 所以仕應幫我們加辣2) 非洲雞 ~沒有想像中辣3) 牛肋骨 ~沒特別, 我較喜歡韓食個種4) 鹽燒魚~比想像中好, 魚都好有鮮味最後, 我們還叫了木康布甸同蛋白焗疏乎里, 前者都係一般, 我較喜歡在文華東方酒店個D, 後者則只有賣相特別如果本身鍾意食辣, 可以叫仕應提供一種澳門特製辣椒醬一齊享用
我們2人叫了蒜蓉蒸蝦仔非洲雞, 牛肋骨同鹽燒魚
1) 蒜蓉蒸蝦仔~我們2人都鍾意食辣, 所以仕應幫我們加辣
2) 非洲雞 ~沒有想像中辣
3) 牛肋骨 ~沒特別, 我較喜歡韓食個種
4) 鹽燒魚~比想像中好, 魚都好有鮮味

• 鹽燒魚
  • 蛋白焗疏乎里
2007-12-08 35 浏览
2007年11月27日,海灣這次澳門行的尾站,本來想試試船屋的,因為海灣已經去過,但不巧船屋星期二休息!到海灣上了二樓,馬上點菜。是否太久沒來,覺得漲價了不少:茨茸青菜湯(40元):茨茸味不重,不香,只有鹹味。焗葡國雞跟飯(138元):賣相好,味道還可以的,但鹹了,扣分。咖喱蟹(2百多):比焗葡國雞好味道,不太辣,咖喱味剛好。蟹也算新鮮。麵包:合格水平。另外唔使你叫,每至少都放一枝,一來便倒俾你飲,枝水都計了2、30元這餐吃了525元,都幾貴,感覺沒有比香港便宜多少。以前“澳門食好平”印象改變了!
2007年11月27日,海灣

到海灣上了二樓,馬上點菜。是否太久沒來,覺得漲價了不少:

茨茸青菜湯(40元):茨茸味不重,不香,只有鹹味。
麵包:合格水平。

2007-10-30 19 浏览
食物麻麻,樣樣都過百蚊都唔緊要,最衰就係食唔到應有嘅水準,我同男朋友兩個人去食咗非洲雞、血鴨、海鮮飯、蛋白焗疏乎里,埋單差不多$400,仲有服務態度極差,我下次再去澳門,一定唔會再選擇去。
2007-08-30 49 浏览
晚市食,碟碟過百,而且唔係咁大碟,點左牛助骨、燒羊脾、血鴨、蝦球。牛助骨好乾,個味唔夠濃,羊脾都係,要靠個薄荷汁調味,血鴨,一d都唔似鴨,係食到個鴨既蘇味,唔抵食,蝦球,不過不失,4個人,4碟野,470,水,比一大支支裝水你,飲完無幫你reload,百幾蚊個菜,食唔到應該有既味道,唔抵食!
2007-06-20 29 浏览
上年同朋友去搵食~~~不過因為唔知去邊間食好~~又唔係好識行去搵.問當地人話河邊新街多葡國餐~<br />於是就去左海港試下~個waitress好好招呼~<br />又介紹我地食燒馬介休~好好味,因為有好香0既oliver oil同蒜片0既香.好正~<br />而另外0既野食都ok啦,有湯同燒牛仔骨
而另外0既野食都ok啦,有湯同燒牛仔骨
2007-05-22 37 浏览
19/5晚9點一行4人, 本想去船屋但full了, 就試下這間, 可能有2層, 環境比較大, 不用等位. 內裡夠寬敞, 不太迫幾舒服.<br /><br />餐\前的朱仔包好好食, 外脆內軟又夠熱, 我地仲encore叫多籃. <br /><br />主菜叫了:<br />1) 葡燒沙甸魚, 魚好大條, 燒得香脆<br />2) 紅酒煮牛尾, 一致認為最好食, 牛尾夠腍, 汁夠香濃, 配飯及面包都一流<br />3) 葡燒豬肋骨, 這個最差, 燒得比較乾, 不夠肉汁<br />4) 葡式焗時魚, 這個第二好味, 魚很滑, 汁亦好香味, 正<br />5) 抄西蘭花, ok<br />6) 木康布甸, 不太好味, 太少餅乾, 而cream太多, 不叫不可惜<br /><br />整體食物質素中上, 份量夠大, 環境都好好, 可惜服務比較差, 不夠主動及無笑容.
主菜叫了:<br />
1) 葡燒沙甸魚, 魚好大條, 燒得香脆<br />
5) 抄西蘭花, ok<br />
2007-03-11 20 浏览
初時訂船屋冇位, 打黎海灣試一試點知有, 心諗應該冇船屋咁好所以先有位. 去到都白撞入船屋搏一搏, 點知侍應連望都冇望吓, 冇d禮貌, 即走. 去到海灣先知原來因為大好多所以訂位冇咁緊張. 走嗰陣都full晒.<br /><br />食咗個葡式雜燴煲, 有魚肚, 生菜, 臘肉, 臘腸, 雞. d 魚燙好鮮味, 有d酸酸地, 好開胃, 而且好大煲, 好抵食.<br /><br />有好幾種馬介休, 唔知點揀, 所以叫咗個海灣馬介休, 係用蛋, 洋蔥同埋薯仔焗, 都幾好味. 不過話晒都係鹹魚, 都幾鹹.<br /><br />老爸鐘意食蝦, 叫咗個魔鬼蒜\"容\"大蝦, 好好味. 隻蝦肉身都有成半呎長, 燒加焗, 好香, 不過成二佰蚊隻, 都幾貴.<br /><br />美中不足在焗鴨飯. 食落都幾好味, 不過成到底先發覺好多油, 初時以為咁先叫正宗, 後來老爸多口同侍應投訴話好油, 先知道原來焗好後師傅唔記得隔油, 攪到有成半吋厚油.<br />
<br />
我到葡菜冇咩特別興趣, 志在同屋企人試下地道嘢. 唔錯.
2006-08-17 11 浏览
前排去澳門...晏晝左右去到...本來係諗住去船屋o既...但係冇開...= =咁黎左呢間...一d都冇失望...馬介休球好多料...出面好多餐\廳成舊都係薯仔...呢度o既就極少薯仔而成口馬介休燒羊比都好好味...切開晒又易食...葡國雞就普通左少少...下次應該要試非洲雞先得...又唔算貴...好抵食...d野又大碟...下次一定會再黎...
前排去澳門...
晏晝左右去到...
本來係諗住去船屋o既...
但係冇開...= =
咁黎左呢間...一d都冇失望...
馬介休球好多料...
出面好多餐\廳成舊都係薯仔...
呢度o既就極少薯仔而成口馬介休
燒羊比都好好味...
切開晒又易食...
葡國雞就普通左少少...
下次應該要試非洲雞先得...
又唔算貴...好抵食...d野又大碟...
下次一定會再黎...
2005-09-21 19 浏览
是日要左:八爪魚salad: 冷食, 好特別既口感. 可以一試蜆: 好好食, 必叫推介非洲雞: 好入味.記得食e間, 正
是日要左:
八爪魚salad: 冷食, 好特別既口感. 可以一試
蜆: 好好食, 必叫推介
非洲雞: 好入味.
記得食e間, 正
2005-05-24 50 浏览
星期日,我同男朋友慕名來到海灣餐廳,一步進餐廳,有一位非藉waitress 招待我們,可惜該名女待應的態度有待改善。當日,我們叫了三道菜:一>馬介休球 ($40)二>海鮮飯 ($98)三>非洲雞 ($98)馬介休球裡是馬介休和薯蓉,但沒什麼特別,只是不錯。海鮮飯真的很好吃,每一淡飯,都有濃濃的蝦膏味和很多海鮮! 非洲雞的外表雖不討好,但真的很好吃!雞肉十分鮮嫩,不是雪藏貨,而且和香料的味道配合得很好。
當日,我們叫了三道菜:
一>馬介休球 ($40)
二>海鮮飯 ($98)
三>非洲雞 ($98)
馬介休球裡是馬介休和薯蓉,但沒什麼特別,只是不錯。
海鮮飯真的很好吃,每一淡飯,都有濃濃的蝦膏味和很多海鮮!