2008-12-12 75 浏览
前日(10/12)去蕃茄屋食飯﹐去到大約7點鐘﹐我朋友係澳門人﹐拒話有人介紹話蕃茄屋幾好食﹐本來稔住去龍記﹐但最後都去左蕃茄屋。叫左兩個湯﹐我要海鮮湯﹐我朋友叫菜湯﹐我個海鮮湯稀過稀蘇﹐又無料﹐但味道都OK啦﹐D雞粉都落得幾足。跟住叫左薯蓉龍利﹐千層面同白煮椰菜。龍利D粉厚過黃夏惠果面﹐肉又無味﹐點知一山還有一山高﹐個千層面簡直係難食之霸﹐D面又爛溶﹐個廚都真係好高天份先可以煮得甘難食﹐個菜重搞野﹐完全無味﹐係﹐真係完全無味﹐我響西灣咖哩屋食過﹐完全兩回事﹐食到谷鬼氣﹐食左1/4都無就比錢走人﹐140 都唔貴﹐但真係好好難食﹐我同蕃茄屋無仇無怨﹐唔係中傷﹐係講事實。
2008-11-27 34 浏览
上星期過左澳門做野,攞住本天書,同同事食勻早午晚三餐。有d鋪頭名過其實,無想像中咁好味;有d雖然好味,但價錢就「拿脷」。終於係最後一晚嘅星期五,同親戚一齊食飯,表妹介紹左呢間《蕃茄屋》,一行6人,訂左8點半。由於間鋪唔係大路,如果無熟人帶路,應該都要花d時間搵一搵。準時去到,店鋪唔大,但環境及衛生都ok,感覺幾企理。一望餐牌,d價錢都幾大眾化,我地叫左一個4-6人嘅套餐$250,已經有咖哩崩沙牛腩,葡式吉列豬扒、薯茸馬介休、蟹子三文魚炒飯、葡式焗什菜、生果沙律、2份蒜茸包。咖哩崩沙牛腩實在太好味,煮得好入味,好腍,連我90歲嘅婆婆都食到,d汁又夠多,撈飯一流。蒜茸包,唔係一般白麵包,而係豬仔包,蒜茸味夠,豬仔包夠脆口,點埋咖哩汁,食到唔停得口。薯茸馬介休,焗得啱啱好,,面頭脆脆地,d薯茸又夠滑,稍嫌馬介休唔夠多。蟹子三文魚炒飯,炒得幾好,蟹子同三文魚粒又夠多。葡式吉列豬扒,炸得剛剛好,唔會油,裡面又夠juicy。葡式焗什菜,味道唔錯,幾大份,可以平衡番食得太多肉嘅感覺。生果沙律,份量ok。由於牛腩有好多汁,唔好浪費,所以叫多2個白飯,用黎撈埋d咖哩汁,一d都無剩。由於眾人比較大食,又再
上星期過左澳門做野,攞住本天書,同同事食勻早午晚三餐。
蟹子三文魚炒飯,炒得幾好,蟹子同三文魚粒又夠多。
葡式吉列豬扒,炸得剛剛好,唔會油,裡面又夠juicy。
葡式焗什菜,味道唔錯,幾大份,可以平衡番食得太多肉嘅感覺。
生果沙律,份量ok。
由於眾人比較大食,又再叫多個椒鹽焗骨飯,同埋白汁海鮮意粉,全部清哂。
總數埋單MOP319,真係抵到拍爛手掌。

• 咖哩崩沙牛腩、蒜茸包、薯茸馬介休
2008-10-25 46 浏览
煙三文魚蟹子沙律薯絲馬介休白酒煮蜆蒜蓉包咖喱崩沙牛腩全部都好好食, 價錢都唔貴, 但飲品就行貨d, 環境普通, 都幾迫, 不過好食價錢又唔貴,都值得去
煙三文魚蟹子沙律

薯絲馬介休
白酒煮蜆
蒜蓉包
咖喱崩沙牛腩

2008-07-15 85 浏览
去澳門前, 睇過食評, 于事來一試佢d招牌菜1. 薯絲馬介休 - 上面係炸薯仔絲, 下面係义燒洋蔥加馬介休(一片片)炒旦, 得好少馬介休; 要成$70, 吾係好值, 不過就會好飽羅(因為炒旦)2. 咖哩崩沙牛腩 - 牛腩幾腍, 但咖哩汁就一d都吾香, 要左個中辣(但其實一d都吾辣)我就話吾係咁特別or 好味羅
去澳門前, 睇過食評, 于事來一試佢d招牌菜

我就話吾係咁特別or 好味羅
2008-07-08 235 浏览
日期: 08年6月2日 時間: 08:05pm人數: 2服務: 繁忙時間都有位,服務亦用心環境: 有葡國風味,裝修不俗等候時間: 0 min菜式評分: 水煮黑草羊  (香味濃郁,好味到不懂形容,推介!)薯絲馬介什  (男友盛讚它很有薯仔味)阿里巴巴焗雞飯 ,  葡式焗什菜 (ok) 感想:雖然好味,但也要做一點雞蛋裡挑骨的評語:1.「葡式焗什菜」看來是烚完先焗,烚走了菜味呢,如果能多放小小鹽就能改善2.「阿里巴巴焗雞飯」男友對這個雞肉有點不滿,但小妹食唔出有什麼問題.......3. 我們點了濃味食品(葡式焗什菜除外),如果當初唔叫「阿里巴巴焗雞飯」轉做「白飯」,相信這餐飯的味道更balance,食得更滋味!(btw , 多謝各位openrice食家 , 我們才找到這家好店 !)
日期: 08年6月2日
時間: 08:05pm
人數: 2
服務: 繁忙時間都有位,服務亦用心
環境: 有葡國風味,裝修不俗
等候時間: 0 min
菜式評分:
水煮黑草羊
(香味濃郁,好味到不懂形容,推介!)
薯絲馬介什
 (男友盛讚它很有薯仔味)
阿里巴巴焗雞飯
葡式焗什菜 (ok)
感想:
雖然好味,但也要做一點雞蛋裡挑骨的評語:
我們點了濃味食品(葡式焗什菜除外),
食得更滋味!

2008-03-27 28 浏览
我地唔知有間咁好既餐廳. 係去完大三巴咁岩見到斜路有間寫住"葡國美食"就係咁衝左上去.都有幾多人等,第3張先到我地.煙三文魚蟹子沙律- 都ok.鍾意佢係生果唔係用薯仔整咖喱崩沙牛腩- 味道很好,牛腩唔un.好食.跟豬仔包的,但咁岩佢冇, 俾左2片蒜蓉包.好食但2片就少左d.薯絲馬介休- 一定要試.薯絲好好食.水準之作.白酒煮蜆- 酒味都幾明顯, 唔錯. 同埋都幾多~芝士焗青口- 都ok... 2 drinks整體不俗, 係迫左dd
我地唔知有間咁好既餐廳.
係去完大三巴咁岩見到斜路有間寫住"葡國美食"
就係咁衝左上去.
都有幾多人等,第3張先到我地.

煙三文魚蟹子沙律
- 都ok.鍾意佢係生果唔係用薯仔整

咖喱崩沙牛腩

薯絲馬介休
- 一定要試.薯絲好好食.水準之作.

白酒煮蜆
- 酒味都幾明顯, 唔錯. 同埋都幾多~

芝士焗青口
- 都ok...

2 drinks

整體不俗, 係迫左dd
2008-01-23 60 浏览
去左Macau 2日, 2日都不停咁食, 真係食到人都顛不過黎到, 無理由唔食葡國菜..呢度d 葡國菜都幾抵食, 我地2人食左薯絲炒馬介休芥末焗羊脾葡式豬頸肉紅酒----唔好飲蒜蓉包三樣都幾好味,唔難食.. 但好似葡國菜仲有其他特別菜式呢度無..我估呢度都算係幾地道,我見到都好多澳門人黎食, 可以一試。
去左Macau 2日, 2日都不停咁食, 真係食到人都顛
不過黎到, 無理由唔食葡國菜..
呢度d 葡國菜都幾抵食,
我地2人食左
薯絲炒馬介休
芥末焗羊脾
葡式豬頸肉
紅酒----唔好飲
蒜蓉包
我估呢度都算係幾地道,我見到都好多澳門人黎食, 可以一試。
2008-01-03 39 浏览
2007-12-14 58 浏览
到澳門自由行前,到澳門人的食評網看,大部份澳門人都萬分推介,所以決定一試.我們一行三人走到新馬路,問過遊客詢問署,路人甲乙,最後找了一會先才找到(要走鈄路的)晚上6點到達,一個客人也沒有,但服務員忙著接電話訂單(真的很多)我們點了咖喱崩沙牛腩和薯絲馬加休(這倆個都是澳門人推介的) 再加一個阿里巴巴焗雞咖喱崩沙腩,送豬仔包一個, 果然一流! 牛腩極淋,汁正,就連不太喜歡吃肉的我也愛上,吃過不停,還特地追加一個飯!!阿里巴巴焗雞,那個汁有點像紅湯味,好得意,家姐說好吃,對我來說,那個崩沙腩太出色,所以這個比下去!!不過也不錯!!薯絲馬介休, 等了很久, 廚師出來對我們說"對不起", 還笑著解釋"因為薯絲要用冷熱水來沖4次涼,才拿去炸,唔快得", 好nice等到了~原來上面是薯絲,下面是旦堡(有煙肉,馬介休,洋蔥,青椒)薯絲很有薯仔甜味,吃下去一點也不油膩,而旦炒得岩岩好, 一絕!!係澳門食咁多餐,這一餐是最好食的^^大家一定要去,係香港真係食唔到^^環境唔畀滿分係因為1.難找2.吃飯那裡與廚房雙連

環境唔畀滿分係因為1.難找2.吃飯那裡與廚房雙連