2009-02-04
呢個禮拜初大老闆叫我唔駛番氹仔地盤,調番總公司做入政府圖則嘅嘢,所以我嘅「蒲點」由氹仔去番澳門半島。午飯時候去公司附近刮吓有乜嘢地道食品,諗唔到,結果都係去咗食豬扒飽。呢間舖頭一幅大橫額,話自己係正牌澳門豬扒飽,咁我就入咗去領教一吓。 標準配搭,食豬扒飽就一定飲奶茶。冇幾耐奶茶已經奉上檯上。奶茶入口香滑,係屬於上品,以茶香嚟講,比氹仔嘅「大利來」還是差一點兒。不過好肯定比大部分香港茶餐廳所沖嘅奶茶好飲得多。在欣賞奶茶嘅時候,豬扒飽亦都嚟到。食飽,無論係食西式漢堡飽還是中式飽,最忌嘅就係用唔新鮮嘅麵包。與炒飯相反要用隔夜飯炒,用隔夜麵包乾之餘,麵包嘅質地會變得鬆散。呢度用嘅係新鮮麵包,所以吸收咗豬扒嘅汁之後仍然很鬆軟,仲保留麵包嘅香味;豬扒厚薄剛剛好,肉汁亦豐富,不過最攪笑嘅係佢真係將成塊豬扒放上去,即係話連豬扒骨都有。好彩我食得唔擒青,如果唔係牙都咬崩埋。 豬扒飽盛惠十蚊,奶茶七蚊。臨走時經過門口,見到一塊嘢好得意,原來係「奶油夾餅」,咪用咗四蚊買咗一件,不過味道對我嚟講太甜,還是留番俾嗜甜嘅阿K啦!