2011-03-24 193 浏览
o係門口 order左兩個豬扒包, 見到d banner 要 HK$16蚊一個,痴線的, 半年前都仲係HK$12 ,不過朋友未食過, 所以都要陪佢食~比錢果時唔知點解門口收錢的阿姐大大聲咁答, "兩個要"HK$32架喎"唔知佢咁講咩意思呢? 但感覺不太好啦!等左5分鐘後有包拎了, 味道一如以往無咩變, 都係好食~其實我食襯呢d包, 主要係食個豬仔包 (豬仔包即係淨係得個包, 無扒),個豬仔包整得好, 個豬扒包一定好食啦~ good平時我會淨買10個8個豬仔包番屋企自己夾辣魚or豬扒,不過呢幾日潮濕, 所以都係無買到, 佢d豬扒包加左價, 唯有以後淨買豬仔包啦

唔知佢咁講咩意思呢?
但感覺不太好啦!

等左5分鐘後有包拎了, 味道一如以往無咩變, 都係好食~

個豬仔包整得好, 個豬扒包一定好食啦~ good

平時我會淨買10個8個豬仔包番屋企自己夾辣魚or豬扒,

2011-03-20
5 分钟 (外卖自取)
2011-03-18 157 浏览
每次去澳門都會去呢間舊式茶餐廳地點方便 而且豬扒一流次次去都好多人,但係等位時間又唔長環境唔可以用"靚"黎形容只可以話有"懷舊"味道每次都係會叫同一樣野豬扒公仔麵+凍奶茶豬扒鬆軟唔痴牙 好淋.... 但唔係因為肥膏而淋!!係d豬扒肉好淋!!好好味公仔麵既軟硬度適中份量一碗岩岩夠飽 服務生係年長阿叔阿伯有時候會同你講下笑唔會因為多人而態度差值得一讚去澳門有機會都要試一試啊!
每次去澳門都會去呢間舊式茶餐廳
地點方便 而且豬扒一流
次次去都好多人,但係等位時間又唔長
環境唔可以用"靚"黎形容
只可以話有"懷舊"味道
每次都係會叫同一樣野

豬扒公仔麵+凍奶茶
豬扒鬆軟唔痴牙

好淋.... 但唔係因為肥膏而淋!!
係d豬扒肉好淋!!好好味
公仔麵既軟硬度適中
份量一碗岩岩夠飽

服務生係年長阿叔阿伯
有時候會同你講下笑
唔會因為多人而態度差
值得一讚

去澳門有機會都要試一試啊!

2011-03-05
  • 豬扒公仔麵
2010-10-03 159 浏览
遊澳時,孩子看到了這幾款西點很感興趣,因這是已被一般香港西餅店淘汰了的西點。雪山 (MOP 4) - 底是牛油批皮,饀是純蛋糕,上蓋合桃碎,再蓋上打好的淨蛋白焗成。雪山很香口,因為材料各有各的香脆,縱使隔了一夜,整個雪山還是鬆化的。吃時不要加熱,因雪山會變稔,失去原來風味。手指餅 (MOP4) - 材料是淨蛋白,所以焗成後特別輕、鬆化。要不是加了人造香料,氣味會自然些。手指餅宜存入玻璃瓶,如吃時如要翻烘,要待放涼後才會香脆可口。忌廉筒 (MOP4) - 酥皮做的筒十分鬆化,沒硬骨。可惜難逃一般做法,加入了人造色素 (黃色)。鮮忌廉香濃軟滑,份量適中。以上幾款西點,手藝承自殖民地時代的葡萄牙人,在澳門很普遍,而這些傳統茶點在歐洲更不難買到。

2010-10-02
外卖自取
  • 雪山、手指餅、忌廉筒
2010-07-20 44 浏览
可能早餐食左個唔好食既豬扒飽,呢個飽真係好好味,熱騰騰,豬扒又軟,又夠味,門口又多人等,個個都係買豬扒飽,無睇過食平,只見佢門口有個勁大豬仔飽,$15蚊一個話平唔平,話貴唔貴,街邊個d 都要$10個,佢又上晒報紙,兩個人試左一個,最好係佢幫我地一開二,最衰落雨,唔係我一家外賣兩個返香港.
認住個門口
2010-07-17
5 分钟 (外卖自取)
認住個門口
2010-06-26 31 浏览
地點方面 都幾易去食物方面由於去到已經太飽只同朋友1人叫左1個豬扒包唔係話好食到不得了我唔知正宗既係咪點都會有骨啦不過我唔仲意佢有骨 影響口感最後 我都唔明點解一個豬扒包要$15-_-都ok啦
地點方面 都幾易去

都ok啦
招牌 豬扒包
2010-06-23
2010-06-13 180 浏览
去到澳門第一時間就係去搵豬扒包,我本來係想去青洲劉記架~不過友人食過話麻麻地,但係又唔想去大利來wo~咁就去左呢間試下~豬扒包 : 佢個包唔夠脆,d豬扒又有骨,下次應該會試下其他RESTAURANT豬扒包~
去到澳門第一時間就係去搵豬扒包,我本來係想去青洲劉記架~

豬扒包
2010-06-05
2010-06-09 29 浏览
剛到達碼頭,便開始下着滂沱大雨,即使在酒店辦妥手續check-in 完,大雨依然下過不停,我和老公商量過後,便打算到附近不遠的金馬輪咖啡餅店吃下午茶‧ 我們點了豬扒飽,蛋撻和熱奶茶‧ 豬扒飽:豬扒醃得好入味,好淋;而飽只是普通的飽,但食落仍然很香脆‧蛋撻:雖然蛋撻已經唔熱,但仍然可嚐到濃郁的蛋味‧熱奶茶:有茶味和奶味,唔錯‧ 嘆完下午茶回到酒店,才知黃色暴雨警告正在生效,幸好之後的行程沒有被天雨所影響,否則便掃興了‧

剛到達碼頭,便開始下着滂沱大雨

我們點了豬扒飽,蛋撻和熱奶茶‧

蛋撻:雖然蛋撻已經唔熱,但仍然可嚐到濃郁的蛋味‧
熱奶茶:有茶味和奶味,唔錯‧

2010-05-19
2010-05-04 49 浏览
早一晚金馬輪已經關門其實只是八時許,百思不得其解第二天的早上再來到訪,終於可以回味兩年前吃過的豬扒飽,但因為昨天再黃枝記吃的很好,所以今次的豬扒飽被比下去...反而,椒鹽肉排炒麵甚有驚喜,肉排肉嫩多汁,味道濃烈,炒麵亦較顯出師傅功架,麵底非廉價貨,一定要試下 = D叉燒卷亦都是驚喜之作,重點不是其餡料,而是酥卷的薄脆口感和牛油香~~
早一晚金馬輪已經關門
其實只是八時許,百思不得其解

第二天的早上再來到訪,
終於可以回味兩年前吃過的豬扒飽,
但因為昨天再黃枝記吃的很好,
所以今次的豬扒飽被比下去...

反而,椒鹽肉排炒麵甚有驚喜,
肉排肉嫩多汁,味道濃烈,
炒麵亦較顯出師傅功架,
麵底非廉價貨,一定要試下 = D

叉燒卷亦都是驚喜之作,
重點不是其餡料,
而是酥卷的薄脆口感和牛油香~~
數碼相機洗衣服的時候泡水裏了,只好全用文字描述。 在酒店的澳門地圖上面看見金馬輪的廣告,靠近我們的住處(東亞酒店)不是太遠,穿過2條小巷,步行3分鐘。進門的時候果然看見那個不能摸的巨型豬扒包,哈哈。 門口有個冷櫃,放置有大菜,提拉米蘇,椰蓉糍等,價格很便宜,都在5元以下,想想我們在莫義記吃的12塊錢的榴蓮大菜就覺得不合算。 阿姐很熱心,給我們推薦了豬扒包,蛋撻,奶茶。可惜我們平時在南京深受台式甜滋滋的奶茶的荼毒,吃不慣有點苦的英式奶茶,就只點了蛋撻和豬扒包。 阿姐叫我們一人吃2個蛋撻,我說試驗下,入嘴第一口,wow~~~撻皮酥脆,內餡滑,香~~~烘焙的把握正好,馬上對阿姐說:“再來三隻!” 吃完蛋撻,豬扒包也上了,裏面的豬扒貨真價實,有恰到好處的蒜味,外面的麵包也是滋味十足,吃完腦子裏面只有一個想法—再來一只!
數碼相機洗衣服的時候泡水裏了,只好全用文字描述。

2010-02-08
  • 豬扒包,蛋撻
2010-01-07 29 浏览
服務太度超差~~我有朋友叫左豬扒包講左開邊, 來到無開邊。個女人一口話定你無講!!豬扒無味, 個包唔脆~我朋友叫一個男人落單,個男人講"你叫阿伯落"。心諗唔系呀!!!唔會再幫襯LOR~~BAD!!!!

服務太度超差~~
我有朋友叫左豬扒包講左開邊, 來到無開邊。
個女人一口話定你無講!!
豬扒無味, 個包唔脆~
我朋友叫一個男人落單,個男人講"你叫阿伯落"。
心諗唔系呀!!!
唔會再幫襯LOR~~BAD!!!!
2010-01-25
$20 (早餐)
2009-11-29 37 浏览
沿女鍋廟走出營地大街,正正是以金馬輪咖啡餅店。門外放了一個巨型豬扒包作招徠,吸引不少遊客拍照,反而入面大把位,就入去飲啖茶食件包。金馬輪是標準茶記格局,感覺跟香港的沒大分別,先飲一口熱奶茶,夠香滑,充滿茶味,水準不俗。豬扒包隨即送上,豬仔包略烘至微脆,質感卻有點鬆軟,連骨豬扒醃得夠惹味,腍滑非常,不帶一絲肥膩感,相當討好,只是味道略鹹扣了點分數。去澳門食豬扒包,又何需「等三點」兼「排長龍」,求其一間都有相當的水準,我記得問過的士大佬,曾推介三盞燈近紅街市的彭記咖啡,下次定必試試。

認住隻「豬」
香滑熱奶茶
馳名豬扒包
澳門歷史資料,可以睇睇
2009-11-22
認住隻「豬」
澳門歷史資料,可以睇睇
2009-10-11 42 浏览
來澳門行左完一大段路。。於是來左呢到歇歇。。。點左個出爐酥皮旦撻同埋學生包。同媽媽各一杯o茶,環境一般,但鐘意新鮮出爐嘛!
2009-10-07
2009-07-31 31 浏览
食完串燒當然要去搵野飲..........但一行過串燒檔隔離.......見到一個個O既脆皮豬仔包 所以都係比左$.......2蚊一個....雖然凍左,但都真係脆.......如果新鮮出爐..........,真係會難以相像的脆法~ 如果想食豬扒包,食呢間啦,唔好去氹仔官果面果間食啦,又唔好食,又要排隊
食完串燒當然要去搵野飲..........
但一行過串燒檔隔離.......見到一個個O既脆皮豬仔包
所以都係比左$.......2蚊一個....

2009-05-29 65 浏览
三月初二‧有霧 是給這裡門外的一個巨型豬仔包吸引著的,眾團友在影相之餘,也嚷著要來吃豬扒包。見有位,就沒有所謂,因為其實度度豬扒包都差唔幾,最緊要不用排隊就一吃無妨。 看真一點,原來這裡賣的包點也可真多,除了好幾款麵包,也有布甸及蛋糕的,幾有特色。除了豬扒包之外,加上酥皮蛋撻及熱奶茶,就號稱此店的「鎮店三寶」。酥皮蛋撻就不必了,香港再好也有,就來個豬扒包及熱奶茶吧。 豬扒包是不用一分鐘就上檯,速度快得驚人的。吃起來豬扒鬆軟,包是硬朱包,但吃起來薄薄韌韌的,不夠鬆軟,這個鎮店之寶,我覺得就敗在麵包之上;奶茶不錯,有茶香又夠滑身,喝得過; 見廚櫃內的各款布丁,要了兩件來試。布丁質地硬硬的,不太滑,是老式風味。朱古力的味道比椰汁好,後者總覺得是假假的。 臨走時見有大盤出爐雞尾包,當然要了一個來吃,是在這裡吃到最美味的食物。 埋單32蚊,便宜,一試無妨。
三月初二‧有霧

埋單32蚊,便宜,一試無妨。
豬扒包的包一般
布甸味道有點假假的
擺在門口這個大豬,是其標誌
擺在門口這個大豬,是其標誌
  • 雞尾包,奶茶
2009-05-25 29 浏览
豬手八包,我有史以來最好食的豬手八包,最欣賞他的豬手八奶茶:都正,不過只有茶味不夠滑P.S.可以try下一啖豬手八包,一啖奶茶,因為味道很夾變得好好味P.P.S有一個很大的包係門口,很得意
豬手八包,我有史以來最好食的豬手八包,最欣賞他的豬手八

奶茶:都正,不過只有茶味不夠滑

P.P.S有一個很大的包係門口,很得意
奶茶及豬手八包
2009-05-24