2011-02-11 90 浏览
早前于佳节好评大赏有幸赢取澳门之旅,先要在此再多谢支持投票的朋友,把握今次免费旅程机会,我希望可以将澳门之行食到的都给大家分享,可惜撞正春节假期,多间目标食肆仍未启市,可以话系出师不利。幸好今次有机会可以食到当奥丰素1890意式料理,呢间荣获南意大利米芝莲星级餐厅最高评价,果然系非同凡响,亦系我目前食到最高水准嘅意大利餐厅!当奥丰素1890意式料理位于新葡京酒店三楼一个角落,由于餐厅座位不算太多,建议先预订位置。而网上除设有订位服务之外,大家更可以先预览一下餐单菜式及价钱,非常方便。今次我订位到来食午餐,记得我电话订位时,侍应再三提醒男士唔好著短裤,亦唔好著露趾凉鞋,不过圆领衫跟牛仔裤系无问题,相信主要只系提醒酒店住客进场唔好著得太随便。餐厅环境布置得相当华丽,虽然楼底唔算高,但精致嘅吊灯及壁上油画别具气派。突然觉得眼前画面跟杜拜Burj Ai Arab房间极为相似,甚至餐具亦同样用上Hermes出品,后来才知道两者同出自著名室内设计师Khuan Chew手笔,怪不得有似曾相识嘅感觉。每一张大餐台之间有相当嘅距离,私隐度可以更高之余,感觉亦格外高贵。每张台上都放有一款唔同嘅摆设,虽然我
每一张台上都有唔同嘅摆设
餐厅环境布置得相当华丽,虽然楼底唔算高,但精致嘅吊灯及壁上油画别具气派。突然觉得眼前画面跟杜拜Burj Ai Arab房间极为相似,甚至餐具亦同样用上Hermes出品,后来才知道两者同出自著名室内设计师Khuan Chew手笔,怪不得有似曾相识嘅感觉。每一张大餐台之间有相当嘅距离,私隐度可以更高之余,感觉亦格外高贵。每张台上都放有一款唔同嘅摆设,虽然我唔系呢方面专家,但起码知道呢个精美摆设应该唔系一般货色。

呢度午餐Lunch Set分两个Courses(MOP280),三个Courses(MOP380)及Full Menu(MOP480)三种,三个同样都跟甜品。之前虽然参详过前辈嘅午餐攻略,但我地最后都系抱住一人世物一世嘅心态,加上非常肚饿,所以都系叫左一份三个Courses加一个Full Set。
面包篮水准非常高
25年陈年意大利黑醋果然系杀手锏
头盘未到之前,先送来一篮香喷喷嘅面包。侍应将六款面包介绍后,再为我地准备特纯橄榄油,芝士味牛油及黑醋。呢款意大利黑醋实在不得不用多少少笔墨去写下,用白葡萄搾汁后,再经过25年古法酿制而成,属Gold Label最高级数。平时我地用来混沙律食嘅黑醋亦只系三至五年货色,呢支用来蘸面包食真系好食到不得了,搞到我唔好意思要求侍应为我再次添加,如果大家有兴趣的话,亦可以将黑醋买走,每支盛惠MOP390。至于呢个价钱去买一支调味料值唔值得,大家试过后心入面应有一个答案。

讲返个面包篮先,胡萝卜包,马铃薯包,菠菜包等咩都有,单系闻到阵味都知有一定水准,最后在黑醋诱惑下我每款都有食过。其中最吸引的应该就系上面印有1890字样嘅薯仔包,咬落松软又渗出淡淡马铃薯香味,实在非常好食,怪不得咁多人未食头盘早已饱左一半。
鱿鱼BB真嫩口!
享用完面包篮后,先来头盘"鱿鱼配玉米蓉,芝麻菜及25年陈年意大利黑醋",芝麻菜即系港人俗称嘅火箭菜,本来我好怕呢种菜果种苦涩味,不过混上黑醋后感觉截然不同,感觉唔错。而鱿鱼属于BB体型,咬落鲜嫩富弹性,加埋底层玉米蓉嘅幼滑质感,整个头盘来得既简单又不平凡。
意大利云吞卖相极美
另一份头盘选择左"地中海章鱼沙律配豆蓉及海蚬云吞",将章鱼片跟海蚬放在意大利云吞面层,再配上豆蓉作伴,卖相极美,放入口每啖在豆蓉粗糙之中夹杂海产鲜味,感觉实在好美妙。
一红一绿充满惊喜
餐汤方面可以三选一,我一向最怕青豆汤为左加强口感而刻意落太多奶油,呢度嘅青豆蓉汤伴辣根、红虾及猪面颊肉就无呢个问题。汤身口感柔滑讨好,红虾肉新鲜爽甜,呢个组合一红一绿令人相当惊喜。本来豌豆汤唔算咩高贵菜式,但偏偏呢度嘅意大利豌豆汤伴带子就带出不一样嘅精彩。豌豆味道较浓咸,混上汤面上香料,饮落绵密之余,亦带著浓厚感觉,而带子好厚身,咬落鲜甜味美有嚼劲,系我最喜爱果种质感,好味。
皮薄爽滑,黑豚肉够晒香
Middle Course之中,以呢个意式云吞酿黑豚肉配开心果露最为吸引,卖相虽然只系一般,但日本黑豚肉跟意式云吞得出来嘅化学效果系如此有趣,酿入黑豚肉嘅云吞食落少少似饺子,豚肉味唔算太浓,不过肉香依然,加上云吞皮薄爽滑,实在系高水准作品。

讲左咁耐终于到主菜出场,首先系呢份意大利香草羊排配特色薯饼,我一向唔赞成食羊要落薄荷酱,因为薄荷酱味太浓郁,完全抢去肉本身应有味道,所以呢度亦无薄荷酱提供,等你可以慢慢细尝嫩滑羊肉膻香味。特色薯饼中间夹杂茄干,每一啖都食到薯片香脆同埋蕃茄甜味,呢个厨师似乎落左唔少心机,值得一赞。
牛骨髓好味到爆灯!
另一份主菜好多人都有试过,就系呢份牛仔膝配特色意大利饭。除左金黄色嘅意大利饭外,唔好以为炆得入味又够腍嘅牛膝肉系焦点所在。真正主角并唔系佢地,而系最右手面果条牛骨...上餐前侍应特意呈上一只细细只银匙羹,用意系俾你将牛骨入面嘅骨髓取出黎享用。骨髓独特香浓嘅油质,滑入口中果一刹那,虽然有股唔系个个都可以接受嘅牛膻味,但实在系美味无穷,非常好味。牛骨髓属于高蛋白、低脂肪而且极富钙质,营养价值非常高,如果唔食就真系浪费了!
热朱古力蛋糕配香蕉雪葩,好味到晕!
到甜品部份,餐牌上写住呢个热朱古力蛋糕配香蕉雪葩及橘子果酱,唔驶多考虑就决定...要!软心朱古力蛋糕内流著微暖朱古力浆,味道浓郁,绝对系水准以上,但又未算为最好。但香蕉雪葩做得非常出色,蕉味芳香不过火位,混上中间作「桥梁」嘅橘子果酱,Perfect Pair!另一个在Lunch Set甜品当中有个好长嘅名字,就系意式云吞酿香梨、松子、葡萄干伴水牛芝士雪芭及红桑子汁。哗!个名长到...意式云吞内香梨混上葡萄干,清甜好味,最特别都系上面嘅水牛芝士雪芭,口感幼滑,但甜中又带有少少芝士咸味,混埋红桑子汁嘅酸,非常特别。
人气甜品"Neapolitan"不试不可
当奥丰素最具人气嘅甜品"Neapolitan" 脆叶酿玉桂忌廉及樱桃(MOP90)并无出现在Lunch Set入面,意犹未尽之下决定Side Order一客。将Neapolitan酥皮一切落去,已被果种听得到嘅松脆声音吸引住,蘸上樱桃酱后放入口中,一阵阵肉桂香味随香脆松皮涌入口腔,非常诱惑,绝对不试不可!
是薰衣草味嘅姜糖吗?唔好理,好食就得!
食过呢餐丰富完美嘅午餐后,侍应引领我到自助甜品吧,每样甜品好有耐性向我介绍,可惜我胃纳有限,未能逐样试清楚。不过,我绝对唔会辜负侍应一番心机,所以点都拎少少返去试下...其中呢个薰衣草味糖果,食落唔觉有薰衣草味,反而有少少姜味,细味之下都几醒神,作为一个终结,实在最好不过!

今次当奥丰素之旅,的确系我食过最好嘅意大利菜,用永世难忘亦绝无夸张。所以今次食评篇幅较长亦无可厚非,其实仍有好多想讲想同大家分享,不过...大家都系亲自感受吧!呢个体验,无可能会后悔的!

2011-02-09
每一张台上都有唔同嘅摆设
面包篮水准非常高
25年陈年意大利黑醋果然系杀手锏
鱿鱼BB真嫩口!
意大利云吞卖相极美
一红一绿充满惊喜
皮薄爽滑,黑豚肉够晒香
牛骨髓好味到爆灯!
热朱古力蛋糕配香蕉雪葩,好味到晕!
人气甜品"Neapolitan"不试不可
是薰衣草味嘅姜糖吗?唔好理,好食就得!
  • "Neapolitan" 脆叶酿玉桂忌廉及樱桃,面包篮