1K
2019-04-29 2209 浏览
上次去牛记系3年前, 澳门𠮶间! 不过今次系氹仔游, 好彩牛记喺氹仔都有分店, 唔驶专登过桥! 的士由酒店去到牛记门口, 一般茶餐厅门面, 差 d揾唔到个入口! 食评力推 “蟹黄捞面”($42) 果然名不虚传! 一个面饼, 蟹黄份量算多, 未食闻落好香, 配上大量葱花及姜丝, 辟去腥味! 捞均后条条面都挂满蟹黄, 唔会一口油, 亦唔觉油腻, 令人一食想再食! 呢个份量男人应该唔够饱! 香煎墨鱼饼捞面 $42 ~ 外脆内弹, 煎得表面金黄香脆, 墨鱼饼好厚实好弹牙, 仲好大件! 至于面尼….因为食完蟹黄面, 呢个捞面就显得较为失色! 咖喱牛腩饭 $39 ~ 落单时老板娘讲到明系 “好辣” 的, well 我食得辣, 唔怕! 咖喱汁好香, 好惹味, 坚辣! 咖喱唔系椰香, 甜味𠮶种咖喱, 反而有d 似印度咖喱, 劲多香料煮成黑黑哋色𠮶种! 牛腩唔系好淋, 同我哋喺香港平时食炆到淋晒既唔同, 有点咬口, 不过都好入味! 注: 面质几好, 食落无枧水味, 软硬适中, 食完无胃痛!
蟹黄捞面
香煎墨鱼饼捞面
咖喱牛腩饭
注: 面质几好, 食落无枧水味, 软硬适中, 食完无胃痛!
午餐
蟹黄捞面