2018-10-14
一行4人,安排玩两日嘅第一日晚餐系呢间餐厅解决,之前一星期,我已经通过email订好枱。去到澳门,有当地朋友揸车带我周围玩玩食食,已经食唔停,到晚餐时间,佢送我哋到呢间餐厅后就离开,其实如果自己去呢间餐厅都唔算难揾,坐巴士系鹭环海天酒店(旧威斯汀酒店)站落车,因为我哋食完要自己解决离开返金沙城住,所以一早做好攻略,系巴士站旁有个钭路行落去就系餐厅。言归正传,入到去无耐就嚟一大篮面包比我哋,又因为我哋成日食唔停,为免浪费,我叫佢攞返起一半,因为我怕食完面包都饱晒。我哋叫咗网友话必食嘅「海鲜汤饭」、「八爪鱼沙律」、同「炸马介休」,个海鲜汤饭真系正釞分量真系超大,我哋4人,总共分咗成10碗,都剩返1/4左右份量食唔晒,个八爪鱼沙律够新鲜,炸马介休球系我系澳门食咁多间葡餐最好食嘅一间,真心推介!食饱饱后离开就行返斜路上去马路边,如果去金沙城都唔使过对面马路等车,有两班车可以到,我计过约廿分钟可以到巴黎铁塔🗼,其实都算方便。