2017-06-26 1556 浏览
小编即使唔识品茗,但茶芬香扑鼻有别于坊间。细意品尝间可体会到泡茶者的一番心机,与平日于茶楼喝的绝对是两回事。根本就是天渊之别,老死不相往来。他的香气可与伯爵茶媲美,但味道实在难以形容就是苦尽甘来的感觉吧!下次游澳门时除了试樱花白茶外也不忘试一下峨嵋雪芽吧,有机会的话。这茶好像是期间限定的?PS:小编饮完之后痴咗线,都唔知点解会写到咁。小编既中文老师见到一定火起丫,都系快啲返去避难静思己过稳阵啲。见到佢嘅样,作为外貌协会一员即刻忍唔住要买呀!万花飞舞—真系好靓。不过饮咗发现都有惊喜,佢唔似平时出边饮开嘅盐渍樱花茶咁咸。虽然饮落都有少少咸不过相比之下就较为清淡。大热天时买到呢一支嘢饮真系冇得顶呀,而且茶饮落都好消暑解渴,因为系冷泡既关系。另外,亦都有少少回甘添。真系可以话饮得又睇得啊!
峨嵋雪芽

樱花白茶