2014-11-12 1802 浏览
呢近都唔知做咩,成日都要过来澳门开会,今日开完会同事就话想试下SOHO,我初头都唔知SOHO系咩,原来系新濠天地开左好多间餐厅,统称叫SOHO,之前都试过深井陈记烧鹅,今次就试下果间韩食嘢,叫韩家得参鸡汤入到去第一个HIGHLIGHT系讲下SERVICE,虽然舖头唔算大,但待应生数量都好多,理应上你举起手啲人就系跑过来,所以都OK个感觉。其实呢间韩式嘢唔算太多嘢食,可以分为3种,1. 人参鸡汤2. 炸鸡+啤酒3. 石头锅饭变化唔算大,但老实讲味道质素在水平之上,先讲下人参鸡,今次叫左佢地果个招牌鲍鱼韩家得参鸡汤(即系间舖头名),其实佢仲有红参拣,但唔知点解同事想试招牌菜,所以叫左两个鲍鱼试下。先饮口汤,都算浓既,仲有大大条人参惊死呃你咁,啲鸡都好滑,而家咬大力少少已经碎,煲左好耐应该,不过容许讲多次,啖汤系真系OK,苦苦地但有鸡的甜味入边。我地无叫石头锅饭,但叫左两碟炸鸡加啤酒,一行4个食,系真系食唔晒,碟炸鸡真系超大,个炸浆调教得唔错,食落口果时要小心啲,因为入边系超热的,加上非常脆口,有个女同事惊热气唔食,但个待应就讲可以配人参浆伴鸡,咁会无咁热气,到最后女同事信左,照食,甜甜地苦
其实呢间韩式嘢唔算太多嘢食,可以分为3种,
1. 人参鸡汤
2. 炸鸡+啤酒
3. 石头锅饭
变化唔算大,但老实讲味道质素在水平之上,
鲍鱼人参鸡汤
碟炸鸡真系超大,个炸浆调教得唔错,
韩式炸鸡
食落口果时要小心啲,因为入边系超热的,加上非常脆口,有个女同事惊热气唔食,但个待应就讲可以配人参浆伴鸡,咁会无咁热气,到最后女同事信左,照食,甜甜地苦苦地既人参浆真系几夹,先唔讲系唔系无咁热气 (数同烧嘢食加蜜糖会无咁热气),但呢种人参浆应该配辣味鸡,(忘了讲,佢啲炸鸡可分辣同唔辣两种),会令辣度无咁高,易入口好多。
Overall系满意的一餐,不过埋单时先知原来中银有75%,即刻件事抵左,再满意左。
题外话/补充资料: 中银信用卡Premium有75折
2014-11-03