2013-02-06 1016 浏览
第一次去法兰度时食左个只葡式乳猪, 皮脆肉嫩又多汁, 真的系好想好想再食多次, 今次甘岩又同妈咪爸爸男朋友一齐来, 所以即刻要去食。环境说到这里, 其实外面系没有个D好靓既装潢, 亦唔系金碧辉煌。门口只有一堆草, 旁边就系黑沙湾沙滩, 好像泰国的岛屿上的餐厅一样, 只是一个简单的屋仔, 好悠闲好舒服。连门牌都冇, 第一次时我们以后要入黑沙湾找, 今次来时门口有一大堆人, 都知系呢间。里面亦没有冷气, 只有头顶上一把大大的风扇。入面的装修就好像古堡甘。但竟然有细过时系渡假屋个个足球机。好怀念啊.....食物今次我们一行4人, 终于可以叫多点东西试, 我们叫了:。蚬汁虾。葡式炒蚬。杂菜汤。葡式乳猪虽然话我地有4个人, 但来的时间我爸爸妈咪系船上已经食得饱饱, 男朋友下午又食的少。所以我们先集中试了3样, 汤是叫给爸爸饮的, 因为没有汤不行。 自制面包先说面包, 一个份量超多, 用一只手都包唔住。面包是佢地自家制的。好像法包一样个外皮好脆, 但个面韧了些。入面的包是真正的烟韧, 又有新鲜出炉的包香, 超好食, 这个应该是农夫包, 用来点汁食, 就最好。 杂菜汤这个是叫给爸爸饮的, 所以我没有

食物

今次我们一行4人, 终于可以叫多点东西试, 我们叫了:

。蚬汁虾
。葡式炒蚬
。杂菜汤
。葡式乳猪

自制面包

杂菜汤
这个是叫给爸爸饮的, 所以我没有试到, 不过爸爸都说OK。

葡式炒蚬
之后来了个炒蚬, 蚬都新鲜同OK大只。味道都适中, 但始终觉的香港以前大排档炒个D香D, 野味D, 这里的汁是好食, 不过好像少了一种「野味」的感觉。

蚬汁虾
这个YUMMY, 蚬的汁系鲜甜的, 咸咸地, 咸中带甜, 配合个虾, 味道一流
。个虾本身都好爽口, 而且虾都好大只, 份量亦不少, 食完个虾D 汁仲可以用来点农夫包, 个包吸了个汁的精华, 真是一绝

葡式乳猪

这个最后出场, 当然系最好, 上次都因为这个才一定要回来这里食。这个乳猪外皮好脆, 但有别于同香港的乳猪, 烧到D皮脆到好像食饼干一样。如果用食饼干的脆来形容香港的乳猪, 呢个就系食猪肉纸或薯片甘, 系薄身的「脆」。
近镜再望望, 佢D肉系非常有肉汁的, 一咬入去D肉汁系「BIT」出来的, 真系好JUICY。而且佢D肉系好嫩滑但浓浓的有一种好香的乳猪肉味, 我食完呢个乳猪之后, 对香港的乳猪的兴趣就大减了

妈咪同爸爸都系比教传统些, 所以佢地都有赞好食, 但始终喜欢香港的多一点。
整体来说, 妈咪同爸爸都好满意呢餐的食物, 但觉得价钱贵了一点。
2012-09-01
  • 葡式烧乳猪