2K
2011-03-08 278 浏览
6-3-2011唔属于「冷糕」的年代, 认识呢款小食纯粹因为睇了饮食杂志的介绍, otherwise 真系听都未听过, 食亦更加未食过了... 但同朋友不约而同地对呢款糕饼好有兴趣, 是次专程过嚟买了一件 ($5) 试试.睇住店员将粉浆倒入蒸镬, 几分钟后开盖, 粉浆发大成糕, 店员就拎出嚟落砂糖, 花生及芝麻, 再切成一楷楷卖出街... 新鲜整起的冷糕当然热辣辣, 食落如大蝗虫所言, 外皮脆身, 中间则软熟又有点湿润, 有少少似马拉糕, 不过饼身有少少咸又有点「乸」喉, 系发粉落得太多? 配料则好甜, 作为「唔太甜魔」我觉得甜得有点过火, 加加埋埋唔算好喜欢, 不过系几得意的.$5 一件, 一试无妨.
制作中的冷糕
糕身外脆内烟韧, 不过带点咸又有点「乸」喉, 太多发粉?
6-3-2011

$5 一件, 一试无妨.
2011-03-06
7 分钟 (外卖自取)
$2.50 (其他)