2009-01-22
难得到澳门一日游,咁梗系要食尽当地美食!睇返阿苏去游澳门𠮶时讲过呢间三元粥店,仲要大赞,咁我又梗系去试下啦。夜晚九点几去到都有几枱客。坐低唔使谂,即刻叫咗牛丸及朱肉丸粥各一碗﹗个伙计会问你加唔加蛋,我冇加,我朋友就加咗一只﹗蛋系生打落碗粥度,粥到时一拨,仲可以见到未变色既透明蛋白﹗粥煲得好绵,试咗啖粥,果然够香够杰﹗粥底好靓,而肉丸既份量亦好多﹗两款肉丸都系新鲜肉制成既,猪肉丸用半肥瘦猪肉所打成,仲依然可以食到一小点既肥膏喺当中,尚算弹牙﹗牛肉丸亦同样新鲜弹牙,亦比猪肉丸少好多脂肪,但人嚟讲就比较喜欢牛肉丸﹗其实我个人认为呢间粥店之所以好评如潮,都系因为香港人食得太多合成食物,好少可以喺粥店食到新鲜炮制既肉丸而已!老实讲,呢间肉丸既味道只系不过不失,因为我喺另一个地方食过比佢更好既肉丸(都系指粥店)!