2019-07-26
六记粥面系澳门嘅米芝莲必比登上榜餐厅,招牌系水蟹粥。人均差唔多90MOP. 呢间铺下午六点先开门营业。*地理位置:三盏灯沙梨头仁慕巷1号,从大三巴行过去差唔多二十分钟。*餐厅环境:街角小店,都有d拥挤,但毕竟唔系靠嗮环境取胜,味道先至系加分项。*服务态度:讲真澳门嘅服务态度都几好,我地差唔多6点几先到,等位果阵都同我地倾解。*菜品味道:1. 水蟹粥系我地极力推荐嘅菜,当然去左六记边有可能唔食水蟹粥架,螃蟹好新鲜,加埋独有嘅甜美味道混入粥度,与米粒完美融合,口感好滑。2. 炒河粉系广州嘅夜宵档常客黎架,因此老实讲唔觉得几好味,但牛肉真系好大片,好嫩,应该都系因为嫩肉粉起左作用~3. 卤味拼盘,大家都好中意鸡爪,确实好入味,味道的确系好正。*最后总结:呢间铺应该游客唔会太多,但系而家都好多人知架,早点去到就唔需排队好耐,味道好嘅铺真系人多架~
*菜品味道: