2023-12-07 932 浏览
#搞串个pantry喺澳门司打口⛲️,既有文青嘅一面🎨,又有葡式嘅一面🇵🇹。我哋今次就嚟食呢度嘅特色葡国菜🍴。一入舖头有葡国艺术家🧑🏻‍🎨Vhils嘅墙雕壁画,再行入啲有温暖葡式家庭风餐枱🛋️,阁楼就用咗复刻异国风装修🪟。餐厅嘅气氛有家庭风🏡嘅人情味同埋欢乐🥳,厨师、店员会同食客倾下计💬,而本地人会喺呢度亲友聚会👯。呢度嘅座位唔多,建议预早book定位📲。🥧葡式辣鱼清爽蟹肉迷你挞双杀 Sardini - Crab Delight Duo Mini Tarts ($88)葡式辣鱼系葡国菜嘅标志🐟。迷你挞好酥脆🫦,鱼香味好浓郁,配埋辣味🌶️同咖喱酱嘅调味好夹,食落好香😋。蟹肉迷你挞🦀酥脆之外,多咗一层酸味调味,做到清爽开胃🎐嘅感觉。🐮劲揪配料配嘴藐藐侧腹横肌牛 Skirt Steak with Hot Garlic ($350)呢一道菜系餐厅厨师研发之作🧑🏻‍🍳。酱料用巴西里、葱油🪴等等嘅香料调配,好夹牛嘅油花香🥩。牛嘅部位特登用侧腹部🐄,油花嘅分布同埋肉质都好靓、好嫩😍。🐟脆味薯丝马介休 Bacalhau a Bras ($138)薯丝马介休🥔就系澳门葡人嘅comfort food,呢度菜代表
#搞串个pantry

薯丝马介休🥔就系澳门葡人嘅comfort food,呢度菜代表着屋企嘅味道🏠。呢一款系厨师嘅家传食谱🤫,有薯仔丝、洋葱🧅、同炒蛋🍳,而马介休味融合晒配料嘅味道🎏,加上脆薯丝增加口感👅,好有「土生」菜嘅感觉。

🍺Super Bock~Portugal ($36)
呢一款系葡国啤🇵🇹,比起平时嘅啤酒更加重麦味🌾,好够风味,同啲菜式好夹😆。

🥤青柠梳打($35)
梳打嘅气泡绵密🫧,配埋青柠嘅酸味够晒清新🤩。而且味道自然清爽🙌🏻,真系用青柠角🍋笃出嚟。

📍澳门司打口柯邦迪前地12A地下(艺舍酒店旁)
📍TUE-SUN 17:30-翌日01:00
2023-12-05