2008-10-07 13 浏览
原来 buffet 真系可以咁多嘢食,自问食 buffet 从来唔会输比张枱,样样都要试匀嘅我,今次真系不得不承认嘞:边有可能试得晒吖?就算有啲嘢食想坐多一阵再 encore,最后都系无办法!9月18日,我同班同事一齐向自助山进发,去开吓眼界!自助山喺葡京2楼,一入到去就见到𠮶张唔知几呎长,但系我就喺香港未见过咁长嘅枱,唔好等,趁战斗力狂飙之际,我哋即刻开始!哗!食咩先好呢?都系照番平时食 buffet 嘅习惯开始啦! 烟肉芝士焗蚝:冇生蚝,熟嘅都好啦!焗得都几香口,味道还可以,趁热食唔好等,唔系就会好腥! 鱼生刺身:有三文鱼、拖罗、赤贝…一般味道,不过好多人排,我食过就算嘞! 长脚蟹脚:要配给,味道有啲名过于实,无咩惊喜! 冻肉:各类 cold cut,莎乐美肠,大大小小,真系咩国家都有呀!仲好好味添! 巴马火腿:Prama Ham 卷哈蜜瓜,无得顶,太好味啦!忍唔住攞多咗添! 沙律:净系要咗青瓜蟹子沙律,几清淡,用嚟清吓味蕾都唔错! 磨菇忌廉汤:汤够 creamy ,又有磨菇味,稀杰适中,啲面包索晒啲汤仲好味! 天妇罗:即叫即炸,够新鲜,虾同带子都好掂吖! 中式点心:攞咗咸水角、虾

长脚蟹脚:要配给,味道有啲名过于实,无咩惊喜!

沙律:净系要咗青瓜蟹子沙律,几清淡,用嚟清吓味蕾都唔错!
天妇罗:即叫即炸,够新鲜,虾同带子都好掂吖!
中式点心:攞咗咸水角、虾饺、烧卖,几好味!
水晶肉:够挺身,唔错啦!
蒜香骨:炸得啱啱好,冇咩油,可以一试!
千层面:连 Lasagna 都有?唔想食 Carbonhyrate 都唔得添!
串烧:大路嘢,OK啦!
烧牛肉:今晚最正一定系佢嘞,我都未食过咁厚又咁好味嘅烧牛肉,肉汁丰富,嫩滑味美!
香港啲自助餐烧牛肉纸咁薄,有时未试真啲味道就已经唔觉意吞咗啰!我食咗好大碟呀!

甜品:我攞咗 macaron 法式杏仁饼、puff 泡芙、Tiramisu 意大利芝士蛋糕、法式焦糖炖蛋 French Creme Brulee、朱古力慕丝 Chocolate Mousse、pancake 配 vanilla 雪糕…样样都咁好味!

食饱之际竟然见到就嚟失传,要食只可以喺高级餐厅先至食到嘅甜品:Crêpes Suzette 橙酒 Crêpes,天呀!真系食唔落㖞!好似好正咁添呀!劲无奈~

食到唔郁得,但系真系好满足!要喺香港咁食法,可能要去几间先有齐咁多嘢食,呢度一次过满足晒几个愿望!真系 Buffet animals 嘅天堂~ Crêpes Suzette 我一定会番嚟揾你!
焗蚝得!蟹脚一般!
Prama Ham 必食!
一定要食呀!正到形容唔到!
甜品多到食唔哂!
焗蚝得!蟹脚一般!
Prama Ham 必食!
一定要食呀!正到形容唔到!
甜品多到食唔哂!
  • 烧牛肉