2011-03-08
5-3-2011睇了食友 blog 介绍呢间葡国餐厅, 几有兴趣, 今次就试呢间吧, 虽然位置有点吊脚. 叫了一蚬一鱼一猪及半 jar Sangria, 食到超饱, 整体系好 impressed:-Table bread热热的, 拎上手将其搣开, 面头系有 "rustling" 的声音, 食落亦果然外松脆内烟韧, 带淡淡面粉香, 再涂点牛油, 我相信如果无叫其他嘢食的话, 可以独食 4-5 个. 1/2 jar Sangria 拣了 red: 水果以橙 / 梨为主, 亦好似沟了 soda water? 十分冰冻, 饮落「红酒」的味道比预期无咁强烈, 甜甜的, 少少 fizzy, 清新易入口, 饮多两杯都唔怕 "wing", 几平易近人的.Sauteed clams with garlic & coriander: 一向喜欢食贝壳类海产, 所以呢味真系去到边都会叫 呢度的细细只, 蚬肉绝对唔系「肥美」类, 不过食落甜嫩无沙, 结果当然又系食完一只又一只 粒粒 garlic 刚刚熟, 食落唔辣, 少少甜, 却不失爽口, 好食; d 汁就无预期中咁油, 不过仍好香 garl
Sauteed clams with garlic & coriander: 一向喜欢食贝壳类海产, 所以呢味真系去到边都会叫 呢度的细细只, 蚬肉绝对唔系「肥美」类, 不过食落甜嫩无沙, 结果当然又系食完一只又一只 粒粒 garlic 刚刚熟, 食落唔辣, 少少甜, 却不失爽口, 好食; d 汁就无预期中咁油, 不过仍好香 garlic 味, 配面包很不错. 整体我觉得比上次喺 Antonio (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2127834) 食到的更好, 值得试试.
Baked cod in cream sauce: 马介休系 "shredded" 状, 腌得入味而唔会过咸, 混和 cream sauce, 少量薯丝及芝士一齐焗, 感觉似足 potato au gratin, 不过呢个就系「无薯版」 食落干身香口, 亦原来唔算饱腻, 好食㖞.
Roasted suckling pig: 份量系 "one portion", 皮薄脆得似 filo pastry (!!) 又黐住少少肥脂, 食落又脆又香; 肉腌得微咸, 热辣辣的, 食落就极松软多汁, 比脆皮更吸引, 超级劲爆好食㖞 薯条亦脆而不油又好香薯味, 难怪被薯仔痴朋友扫到一条不剩.
旁边仲有一碟酱料, 少少辣, 蒜味强劲, 又好似带点豉椒的味道, 唔知系乜, 不过好惹味, 喜欢.
食物令人回味, 配套亦好, 店员及老板都友善好客, 环境又舒服好坐, 系食得好开心的一餐饭.
埋单每人约 $230, 比预期中平一截 食物同 Antonio 各有各好, 不过呢度 d 人绝对比𠮶边的 friendly 得多, 值得专程一试的.