2020-12-30 333 浏览
日头饮啡的咖啡店,夜间变身为夜猫天地,有不少创意既调酒,最近好似流行咁样模式进行。上次下午到店多人到转唔到身影唔到相,今次晚上人不算多,静静地几岩放松,日夜真系两个唔同气氛,灯光柔和微暗,细细声倾密计最适合。.夜猫🐱暂时只有星期四至六 19:00-00:00,最新营业时间留意番店家IG。每日餐单有机会唔同,当晚主食只有两款,另有佐酒小食甜品。非酒精饮品有三款,基底以咖啡为主。.当然唔少得酒精类,仲有个得意玩法 — 画鬼脚,决定饮咩调酒,解决晒选择困难症人既烦恼。首先选择要微醺定酒精浓度高啲,再谂好号码,画鬼脚点左杯「青山」,其他款留比大家发掘,就唔post鬼脚下面餐牌🤪。.「青山 」调酒内依然有店内特色 — 手切长冰,杯上摆放一小块蜂蜜蛋糕,令人有种错觉系杯茶而不是酒,店员介绍希望大家有置身吃茶店错觉,酒精落入喉咙先醒起呢杯确确实实调酒。对于杯酒味道,印象模糊,只记得由头冰到尾而浓度不减,饮啖酒再食啖蛋糕,我实在体会唔到咩,系咪打开方式错左🤔!.「Rosewood」一杯非酒精饮品,由Ice black加入杂梅汁和柚子汁,店员会先点著旁边苹果木,昏暗环境下有闪闪火光,搭配迷迭香令香味再显

「青山 」

「Rosewood」
一杯非酒精饮品,由Ice black加入杂梅汁和柚子汁,店员会先点著旁边苹果木,昏暗环境下有闪闪火光,搭配迷迭香令香味再显著啲。另外隔离倒扣杯系苹果木烟熏,虽然可有可无,胜在有意境。饮落有咖啡香味之余,有微酸微甜轻轻带过,我形容佢系既大人又小朋友饮品。

鸡肉丸子 ($28)
最热门佐酒小食,dinner过后仲有空位吸入,食前蘸下蛋黄酱油(犹豫左几分钟),最后先决定搅匀佢啦😅,食落更滑身,有少少香茅味混入丸子到,味道几特别。
猫咬gelato ($50)
抹茶雪糕刈包,店员教路将整个刈包放入猫猫纸袋内再一啖咬落去,刈包外皮香脆热辣辣,质地炸馒头啲朋友😂,雪糕冰冻,一热一冷下,抹茶雪糕的确浓郁,夹埋包后视乎个人喜好,我认为偏油,而且食得几狼狈下😂咁chill既环境都想斯文啲,整体创意分会高于味道。