2020-12-15
最近见晚上转型做日式烧肉,网络上评论有好有坏,好奇之下决定一探究竟。虽然有楼上楼下两层,但只有楼下室内有得烧肉抽油烟,店员唔建议坐室外食,如果净食寿喜烧可以坐室外吹风睇景。.晚市餐牌以日式为主,寿司、刺身、卷物、天妇罗、日式饭类等等,当然仲有主打烧日本🇯🇵牛肉和寿喜烧提供。当晚比较失望😯,是因一大本餐牌除左牛肉以外有八成餐点都无。.烧肉牛肉部位🐮要自己过去雪柜拣,主要分京都牛和平井牛两种,其实肉包住一盘盘比较难睇清,最后半拣半运气选左三款京都牛拼盘、肩胛肉以及西冷扒,店家会拎入厨房砌番靓佢再上枱,突然变高级左🤩。.价钱方面每款肉标好价,有机会就算同一个部位价钱都唔一样,图中牛肉份量同价钱可以参考下,刚好遇上星期一限定优惠*,拣满$500有8折,唔清楚其他日子有无折,为起呢盘肉400蚊左右,觉得质量与价位成正比。.是日餐点:贝肉 京都牛 ($67)腹脇肉 京都牛 ($77)肩胛肉 京都牛 ($96/$98)西冷扒 平井牛 ($175)牛前胸 平井牛 寿喜烧 ($108).京都牛拼盘中贝肉比较一般,味道似一般烧牛口感。腹脇肉烧完后油香较重,而且入口柔软。肩胛肉油脂分布几平均,有油香但唔会过
是日餐点:
贝肉 京都牛 ($67)
腹脇肉 京都牛 ($77)
肩胛肉 京都牛 ($96/$98)
西冷扒 平井牛 ($175)
牛前胸 平井牛 寿喜烧 ($108)
京都牛拼盘中贝肉比较一般,味道似一般烧牛口感。腹脇肉烧完后油香较重,而且入口柔软。肩胛肉油脂分布几平均,有油香但唔会过重。唯一平井牛未烧睇见油花🤩🤩,牛油香入口即化,真心几正,呢几块西冷扒似日本旅行食咁😍,基本上加少少盐已经好够味,烧肉部分牛肉算高质。
寿喜烧前胸肉有京都、平井、村沢牛三种,但当晚只剩平井牛,而且唔加配得蔬菜,听完觉得有少少奇怪🤔,比你地参考$108包图中牛前胸肉和一只食用生蛋。店员先倒入寿喜烧汁,自己再放牛肉入去煮,由于无白饭关系,味道整体偏咸😥,牛肉较韧,如果无蔬菜白饭,唔太值呢个价钱。
⭐️星期一限定,满$300烧烤用牛肉有9折,满$500烧烤用牛肉有8折。