2019-05-07
日本人气过江龙开到黎澳门大堂巷,主打芝士系列,挞既饮既雪糕都系芝士。当日无咩人排队,不过为左人人试到,每人每次限购两个芝士挞同12件迷你挞。迷你挞买6件先有外卖盒装,好似今次3件只用纸袋。🥧PABLO迷你 经典原味 朱古力 抹茶 ($15/个)迷你挞有三款口味,原味、朱古力同抹茶,曲奇挞皮实正脆口,原味芝士香突出,🍫朱古力味偏甜,🍵抹茶带点回甘,三款中我最钟意原味,每啖都香浓芝士味,朱古力同抹茶挞食落有芝士软滑质感,但本身味道稍微盖过芝士,常温中间流心程度一般,未试过日本个间无得比较。🥤原味芝士冰沙 ($45)被我称为「打烂左的迷你芝士挞」,芝士味浓厚,冰沙透心凉,令人不知不觉疯狂吸入,有啲微酸酱,面头插住碎左甜挞皮,呢杯可encore🤤🤤!! 店员解释沙冰配打,需要耐心等待。一个芝士挞唔会腻,但饮埋冰沙真系唔得,一次吸入过多芝士好邪恶😂。出炉24小时内常温保存,24小时后要放入雪柜冻食,唔好焗番热食!
🥧PABLO迷你 经典原味 朱古力 抹茶 ($15/个)
🥤原味芝士冰沙 ($45)