2004-12-18
今次是我第一次去澳门玩,咁我朋友都未去过,所以去之前上网揾左好多资料。呢间餐厅系我地所揾既资料之中一致获得好评,所以我地第一晚就去左仔揾呢间餐厅。呢间餐厅位于官也街旁的横街,如果唔系之前揾左资料都未必识去。餐厅楼上是厨房,楼下可容纳20个人。我地六点钟去到谂住book位先,点知去到的时候已经俾人book晒位,好彩我地得两个人,勉强可以坐一张二人。Book位既时候,个阿姐不厌其烦解释我地对所有菜式的提问。佢仲极力推介焗葡国鸡($88),话第一次去就一定要试,结果我地叫左半只焗葡国鸡同埋一个咖哩蟹($10/两),只蟹仲系要特登去街市买。阿姐话D野食好大碟,叫两碟已经够晒饱,果然老实。之后我地七点钟再返去间餐厅度已经坐满晒人。我地叫左一樽水果酒($50)加七喜,支水果酒系老板自己酿制,用三种烈酒加水果而成,很容易入口,亦都很容易饮醉,我地都唔系饮得之人,所以叫左两罐七喜沟酒饮。但我地未上菜前饮左唔够两杯就已经面红耳赤。等左十零二十分钟就有野食,首先系焗葡国鸡,真系好大碟,一上香味扑面而来,买相同香港平时食开既好唔同,食落口一D辣味都无,最唔食得辣既我。跟住就系咖哩蟹,一样好大碟,D汁有小小辣
等左十零二十分钟就有野食,首先系焗葡国鸡,真系好大碟,一上香味扑面而来,买相同香港平时食开既好唔同,食落口一D辣味都无,最唔食得辣既我。跟住就系咖哩蟹,一样好大碟,D汁有小小辣,但系好野味。因为我朋友食得辣,所以佢话一D都唔觉得咖哩蟹辣。我地叫左两客仔包点D汁食,虽然已经好饱,但D汁实在太好味,所以我地叫多一个饭捞汁食。我地都觉得D汁捞饭好食过点仔包。最后我地食晒D汁,反而剩返两旧葡国鸡食唔晒。
至于果樽水果酒,我地后尾加冰先可以饮得晒,加左七喜同冰沟淡左之后既味道同EL CID既水果酒差唔多。
食完餐饭之后,老板兼厨师落左楼下同每张倾偈,十分健谈。
唯一可挑剔既系价钱比较贵,我地食既咖哩蟹有成十九两重(个阿姐之前话大约十二至十四两架),计番都要成$190,但就保证新鲜,因为只蟹系我地6点钟订落order之后先去街市买,唔系雪藏蟹。