2019-06-30
星期六见闷闷地就谂住试下由香港坐巴士过澳门, 嚟个快闪半日游. 我同男朋友就想食葡国菜, 系大三巴附近见到依间餐厅嘅招牌, 所以就决定去试下. 我地去到餐厅时大概5点几, 入面已经有4,5枱客, 但环境算清净。 而我就发觉原来两年前我都有同朋友嚟过依间嘢食, 但记得当时我地对d嘢食嘅评价系嘛嘛. 但既然都坐低咗就决定再试下. 我印象中记得上次食佢地嘅啊里巴巴鸡好ㄧ般所以今次就试其他菜. 我见menu 入面个猪颈肉好似几好味所以我地就要咗个D套餐( 有蒜蓉包, 葡式咖哩崩沙牛腩 配猪仔包, 葡式猪颈肉, 白饭ㄧ份, 木糠布甸x2) 我地再额外叫多一份马介休炒西兰花.个咖哩同猪仔包嚟先, 开头觉得d咖哩都ok有咖哩味冇乜特别除咗系稀咗d, 面包唔算差。 D 饭冇耐就嚟咗...佢地d饭都几特别... 可以用叉拮住嚟食😂😂之后其余嘅菜都陆续嚟齐(除咗甜品, 因为系会后上)... 蒜蓉包好味蒜蓉味够浓, 但就有少少咸, 但都可接受到。 西兰花亦正常但碟猪颈肉...真系唔多掂 望落见d肉畀啲芡汁浸住谂住会系带少少酸酸甜甜嘅味..点知系完全冇味. d猪颈肉简直系畀啲汁糟蹋咗 同埋食食下d咖哩都变到好
但既然都坐低咗就决定再试下.
但碟猪颈肉...真系唔多掂 望落见d肉畀啲芡汁浸住谂住会系带少少酸酸甜甜嘅味..点知系完全冇味. d猪颈肉简直系畀啲汁糟蹋咗 同埋食食下d咖哩都变到好"结" 身。 个厨似乎打芡𠮶阵重手咗...
个甜品
总括嚟讲我地嘥咗我地嘅quota.
下次亦会好记得见到依个餐厅ㄧ定唔会再入去食.
葡式猪颈肉
葡式咖哩崩沙牛腩