2011-07-10 95 浏览
间唔中我同太太都会过澳门, 因为都好喜欢食澳门啲嘢, 而且近近地当渡吓假啦. 今次我地去位于官也街嘅诚昌饭店食水蟹粥, 我曾经试过去峰景餐厅食膏蟹粥, 觉得各有各好味, 峰景嘅膏蟹粥就蟹味浓, 但依度嘅水蟹粥就较鲜甜. 由于今次住嘅酒店好近官也街, 所以再帮衬多次呢度食水蟹粥. 嚟诚昌食嘢永远要抱住一个心理准备, 就系食饭时间排队排到阿妈都唔认得. 我地一坐底无耐已经好快决定叫咩食, 因为佢款式唔算好多, 而且我每一次都系食佢嘅招牌菜.门口都已经贴晒佢嘅招牌菜, 所以喺等位期间可以谂定食啲咩.嚟依度一定要食好鲜甜嘅食水蟹粥椒盐田鸡好大只, 淡淡肉, 好好味.炸墨鱼丸都好好味, 啱啱炸起又够热又够弹牙.总抱而言, 我对依一餐都好满意, 所以第日如果再嚟官也街揾食, 佢都系一个唔错嘅选择.
门口都已经贴晒佢嘅招牌菜, 所以喺等位期间可以谂定食啲咩.
水蟹粥
嚟依度一定要食好鲜甜嘅食水蟹粥
椒盐田鸡
椒盐田鸡好大只, 淡淡肉, 好好味.
炸墨鱼丸
炸墨鱼丸都好好味, 啱啱炸起又够热又够弹牙.
2011-05-29
水蟹粥