2009-10-26
24-10-2009清汤腩梗系无啦, 木糠布甸就有你份! 而落船 settle down 后选址呢度食 lunch, 其实主要都系为了佢个木糠布甸而已 先嚟一人一包 -- 好热, 外算脆, 内一般软, 涂点咸牛油食落都 ok, 不过面包密度几高, 食得颇吃力, 我都系喜欢入面更软熟的面包.羊奶芝士蕃茄多士: 以为系一 slice 蕃茄 + 一 slice 芝士 on toast, 嚟到原来系涂了 spread 状 goat cheese 的 tomato bruschetta 一啖一个, 面包脆口, 混了洋葱及 herbs 的蕃茄就比想像中甜, 而 goat cheese 就可能落得太少, 蕃茄味又较抢, 食落只有丁点的芝/膻香. 唔算好好食, 不过作为前菜, 都几开胃的.焗菠菜蛋白: 即 spinach souffle, 都系第一次食咸味的梳乎里... 蛋白菠菜搅埋一堆, 口感轻盈 fluffy, 带淡淡菠菜清香, 口味清新, 几得意.马介休焗薯茸: 面头铺了芝士, 焗得金黄微㶶, 卖相不错. 薯茸 mash 得幼滑, 薯味香又带牛油及奶香, 配上咸香又几嫩的马介休,
马介休焗薯茸: 面头铺了芝士, 焗得金黄微㶶, 卖相不错. 薯茸 mash 得幼滑, 薯味香又带牛油及奶香, 配上咸香又几嫩的马介休, 食落浓香又唔觉饱腻, 好食㖞
木糠布甸: 一 slice 比想像中细, 层次分明, 雪得冰冻, 食落又唔觉硬实, 仲好似带点松化 (!?), 0云呢0拿味香浓, creamy 得来又唔腻, 又真系几好食 五十几蚊一客唔平, 但作为「名物」也实至名归的, 值得试试.
室内环境不错, 可惜天气较热又有好多烟民, otherwise 坐室外应该仲正.
埋单每人约 $170, 唔算平, 不过食物不错, 值得一试的.