2023-04-12
<澳门篇> 威尼斯人北方馆久违的澳门之旅,闭关左咁耐终于通关了,趁住复活假期,就计划一家人去澳门快闪两日一夜。今次我地系经港珠澳大桥乘搭金巴去澳门,但由于系假期同埋大家真系闭关咗好耐既关系,过关时间颇长,我地前后用左大概5个几钟既时间先由香港成功到达澳门威尼斯人。咁辛苦先黎到澳门,一到埗就决定要食返餐好既,跟住我地一位住澳门既朋友就带左我地去威尼斯人北京馆食晚饭了。当日我地无订位,所以都等左一个钟先有位。餐厅装潢走时尚中国风,色调以红黑为主,餐厅楼底高且天花布满射灯,光线明亮,更突显高尚格调。在餐厅的中央位置,有个开放式厨房,可以清楚见到师傅即制面条,除左店内装修,佢地既食物摆盘亦都好有心思。菜式⭐️酸辣汤哩个酸辣汤,质感较稀,味道方面唔太辣,但就唔系好够酸,唔系我食开嘅味道,较为一般。⭐️ 挂杆蒜泥白切肉👍🏻食开嘅蒜泥白肉,一向都系白肉放底,蒜泥摆面,今日第一次食要自己包嘅蒜泥白肉。呢度菜,基本上每一台嘅客人都会叫一份,系餐厅嘅必食菜式之一。一片薄薄既白肉夹住一片爽脆既青瓜,再加埋特制既蒜泥卷埋一齐食,成个感觉好Fresh,辣得黎又几爽,系一道唔错嘅开胃菜。⭐️炒烤羊肉夹馍
菜式
⭐️酸辣汤
⭐️ 挂杆蒜泥白切肉👍🏻
⭐️炒烤羊肉夹馍👍🏻
店员上桌既一刻,在空中已经飘住阵阵既羊肉香味,摆盘亦很精美。一向好怕羊膻味既我,今次食哩个完全唔觉得膻,羊肉味刚刚好,当中仲带点辣味和孜然粉香味,再加上爆炒三色椒和洋葱,放入烘过既夹馍食,真系好惹味。
⭐️花雕醉鸡
哩道醉鸡既肉质好嫩滑,嫩而不柴,而且酒味十足,令人十分回味。醉鸡既每一种调料都恰到好处,令到成道菜既味道更加浓郁。
⭐️牛肉松炒饭👍🏻
牛肉炒饭既米饭炒至粒粒分明,散发著淡淡的米香味和浓浓既牛肉香味,令人垂涎欲滴。哩个炒饭既口感同味道都非常好,加入左葱、姜、蒜一齐炒,香气浓郁,食到唔停口。
总括而言,虽然食品唔系每样都满足到我,但整体食物质素都高。另外,我又特别喜欢餐厅中国风既装修,令到进食既客人有更舒适既体验。哩间餐厅算系澳门性价比比较高既餐厅,值得一试👍🏻
P.S 建议大家假期去的话,都系搭船去稳阵啲,同埋唔想去到排队排咁耐,就记得预早book定位喇~
推介指数:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
📍北方馆(威尼斯人)
📍路氹城金光大道望德圣母湾大马路澳门威尼斯人地面大堂1015号舖
营业时间:
上午11:00至下午 3:00