2015-09-04 2099 浏览
喺金光综艺馆睇完演唱会11 点, 大家都有啲饿, 撘巴士出去揾食, 中途见到下午经过既饺子店未关门, 立即飞奔落车。  入到去问店员, 佢哋话凌晨5:30分关门, 咁我哋就可以安心食, 唔使食得咁急。呢度既店员全部都讲普通话, 差啲以为自己真系喺大陆既饺子馆, 不过价钱比起大陆就当然系贵好多啦。拉皮拍青瓜既酱汁味道啱啱好, 唔会太酸, 啲拉皮又好滑, 唔会好厚见个菜牌有京酱肉饼, 呢款嘢我之前喺大陆未见过, 于是叫黎试吓, 个样好似豆沙窝饼咁, 个皮好松脆, 肉酱够味, 又新鲜热辣, 几好味黎到饺子店梗系要食饺子啦, 太多选择, 谂咗一轮最后决定食白菜猪肉饺, 佢哋系即叫即包既, 我哋个位咁啱系睇住啲厨师包饺子, 师傅既手势好纯熟, 好快手。 碟饺子都有成十四、五只, 啲皮好软滑, 唔厚身, 入面既料好够味, 估唔到喺澳门都食到正宗饺子, 正! 炸酱面食咗唔记得影相, 个卖相同肉酱面差不多, 只系炸酱面既酱浓啲同深色啲, 我哋拣咗刀削面底, 面质软滑。 呢个肉酱面既味道无咁重, 不过都一样咁好味, 加上鲜甜既青瓜中和, 食落唔会觉得太油腻。五花肉炒木耳用既系细细只既秋耳, 加埋腌到好入
拉皮拍青瓜
, 肉酱够味, 又新鲜热辣, 几好味
京酱肉饼
白菜猪肉饺
肉酱面
五花肉炒木耳用既系细细只既秋耳, 加埋腌到好入味既肉片黎炒, 味道啱啱好, 又唔系炒得好油。
五花肉炒木耳
呢度既物系好地道既山东菜, 估唔到可以喺澳门食到, 第二时应该会再黎食宵夜。
2015-08-22
$66 (宵夜)
京酱肉饼
白菜猪肉饺