2017-04-23
黎到澳门,猪扒包、葡挞、牛杂、咖哩、竹升面、蟹黄捞、虾籽捞,水蟹粥同鱼翅等等,大家都耳熟能详,但有冇留意到 - 令好多人都趋之若鹜既抹茶好似冇系澳门开到成行成市既呢?虽然抹茶店系澳门的确唔多,但好相信呢一间《汴京》都可以帮到各位抹茶控系澳门旅行中止下瘾首先不得不赞既系舖头既装修,呈现日式茶寮既风味,以浅色既木为主,营造出和式传统风味,打造石屎中既一处幽林,令人不禁安坐一会品尝一下呢度既抹茶出品当然⋯屈小姐同赖生黎得呢度,系一早有目标既,就系比多次机会比呢一间舖头!话说上一次黎,屈小姐同赖生点左杯抹茶雪糕,佢一开溶到好似沙冰汤咁,用佢比果枝小雪糕匙羹系食唔到咁济既⋯赖生问店员系咪有问题,佢居然答冇⋯咁唯有硬住头皮上啦(成35蚊一杯仔嫁⋯)(其实我地见个店员咁肯定,我地仲以为本身系咁既texture,详情可以睇番我地之前既食评结果上次唯一一样可取之处系抹茶既味道⋯)(屈小姐番左香港之后系openrice发现其他人既雪糕系真·雪糕texture! 所以坚持要再去试多次!)果然皇天不负有心人!今次唔同啦!一拎上手重得黎系聚手嫁!应该系雪糕texture,雪够啦今次!比张相大家睇下,一睇就知系真
比张相大家睇下,一睇就知系真足料野黎
抹茶雪糕
一入口已经有浓浓既真抹茶味一拥而上,落到喉咙时会有些微抹茶回甘上番黎,唔错!(不过回甘重D更好),而且系口既时候都食得出淡淡既牛奶味,同呢只抹茶既味道好夹
口感:⭐️⭐️⭐️
雪糕黎讲呢,呢杯就太过实啦,食落唔够smooth,而且入面仲会起冰粒⋯相信系打得未够碎,导致呢杯雪糕有D似系雪冻左既沙冰雪糕咁,不过呢个雪糕既味道真系好impressive ,如果你追求既系抹茶既味道,相信我地,呢杯雪糕会岩你
#终于食到正常雪糕啦
#食唔到雪糕系会唔开心既